Nagasaki: Godišnjica atomske bombe

U japanskom gradu Nagasakiju, u prisustvu predstavnika 32 zemlje, ali ne i SAD, obeležena je 65. godišnjica američkog napada atomskom bombom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.08.2010.

08:14

Default images

Prisustvo američkog ambasadora u Japanu, iako je bilo najavljeno, otkazano je na dan održavanja ceremonije.

U 11 sati i dva minuta po lokalnom vremenu, tačno kada je pre 65 godina bomba pala na ovaj grad, minutom ćutanja održan je pomen žrtvama.

Ceremoniju je otvorio hor, čiji su članovi preživeli bombardovanje, a gradonačelnik Hirošime Tomisa Tau pozvao je svet da se oslobodi nuklearnog oružja.

„Nesreća nuklearnog holokausta nikada se više ne sme ponoviti. Kao jedina zemlja koja je doživela nuklearni napad, mi imamo odgovornost da preuzmemo vođstvo u stvaranju sveta bez nuklearnog oružja“, poručio je on.

Više od 70.000 ljudi poginulo je kada su Amerikanci 9. avgusta 1945. godine na japanski grad Nagasaki bacili atomsku bombu. Japan je kapitulirao 15. avgusta 1945. čime je završen II svetski rat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: