Poziv novinarima na javnu raspravu

Javna rasprava o medijskoj studiji, koja će biti osnov za izradu strategije reforme medija u Srbiji, očekuje se u septembru.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.08.2010.

07:56

Default images

Udruženje novinara Srbije pozvalo je novinare da šalju predloge i sugestije o medijskoj studiji, kako bi pomogli predstavnicima ovog udruženja da se pripreme za javnu raspravu.

Nezavisno udruženje novinara Srbije je s Lokal presom, Asocijacijom nezavisnih elektronskih medija i Nezavisnim društvom novinara Vojvodine već formiralo radne grupe koje će se baviti nacrtom medijske studije.

Ta novinarska udruženja zatim planiraju da u javnoj raspravi predstave i svoje viđenje medijske strategije.

Među njima postoji konsenzus da u međusobnim razgovorima i konsultacijama sa medijskim ekspertima ponude gotova rešenja, ali i utvrde „liniju ispod koje neće ići“. Kako saznajemo, ove četiri asocijacije već su postigle preliminarni dogovor, koji će još utvrditi do septembra.

Kako je ranije najavljeno, očekuje se održavanje šest radionica posvećenih raspravi o medijskoj studiji, nakon čega će biti izrađen nacrt medijske strategije, koji će takođe biti na javnoj raspravi pre usvajanja. Očekuje se da nacrt bude završen do kraja oktobra.

Kada je reč o pretplati, trećina bi ostajala RTS-u, a ostalo bi se po dogovorenom ključu delilo regionalnim, manjinskim i emiterima civilnog sektora.

U medijskoj studiji preporučuje se i da novinska agencija Tanjug bude transformisana u nevladinu i neprofitnu javnu instituciju.

Što se tiče lokalnih štampanih medija, eksperti predlažu podršku države.

Medijsku javnost, za sada, najviše je zainteresovao predlog o uvođenju regionalnih javnih servisa, i samim tim promenu statusa Radio-televizije Vojvodine, koji su mnogi ocenili kao neizvodljiv.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: