SD: Na potezu opština pa investitor

Posle neuspelog referenduma koji su u Smederevu inicirali protivnici izgradnje rafinerije, gradonačelnik kaže da će opština stvoriti preduslove za projekat.

Izvor: B92

Nedelja, 08.08.2010.

22:58

Default images

Dan posle referenduma o gradnji rafinerije u Smederevu na koji je izašlo oko 12 odsto birača, i vlast i opozicija - slave pobedu.

Iako su građani u najvećem broju ostali kod kuće, od izašlih na glasanje 70 odsto se izjasnilo protiv rafinerije, dok je 27 odsto bilo za. Referendumski rezultat biće razmatran na sednici SO, koja treba da donese odluku šta dalje.

Referendum na kom su građani odlučivali da li će se graditi rafinerija sirove nafte je propao, jer na birališta nije izašlo više od polovine upisanih birača.

Plakati su već prelepljeni i neuspeli referendum posle samo jednog dana polako odlazi u zaborav građana Smedereva. Ni priča o rezultatima nikome više nije zanimljiva:

Da vam kažem pravo, bila sam u moju Azanju, na pogačijadu. Tako da sam ostavila dedu da glasa i ne znam kako je bilo.

Ne znam ni rezultate - koji su?

Neka skupština donese odluku jer u toj skupoštini su ljudi koji su izabrani, iz naroda su izabrani.

I dok građani dalje korake očekuju od političara, i vlast i opozicija u Smederevu igraju se brojevima i proglašavaju pobedu na referendumu koji je raspisan na zahtev opozicije usprotivljene gradnji rafinerije.

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević objasnio je za B92 šta su sada sledeći koraci:

"Sada ostaje da, na prvoj sednici Skupštine grada, jednostavno se izjasnimo za izdavanje zemlje u zakup kada skupština bude verifikovala ugovor, onda može investitor da pristupi daljim koracima, a to je dobijanje građevinske dozvole i izgradnja rafinerije. Mogu da kažem da smo u kontaktu sa investitorom, prvo, da li je zainteresovan za dalju investiciju, da, pokazao je interesovanje, finansijsku spremnost, kao i to da je spreman da sačeka ishod referenduma i odluku skupštine koja bi trebalo da se desi najdalje u narednih mesec dana“, rekao je on.

Predsednik opozicione Demokratske stranke Srbije u Smederevu Saša Radosavljević, čija partija je i inicirala referendum, neizlazak građana na birališta tumači drugačije:

“S obzirom na to da je referendumsko pitanje bilo ‘Da li podržavate izgradnju rafinerije za preradu sirove nafte u Smederevu, sam neizlazak 50 posto građana govori u prilog tome da građani Smedereva ne podržavaju izgradnju rafinerije. Sačekaćemo prvo da vidimo rezultat. Nama je vrlo važan rezultat. Nama je vrlo važan odnos glasova za i protiv i na osnovu toga preduzećemo dalje korake”, rekao je Radosavljević. Američki konzorcijum “Komiko oil” u decembru 2008. godine je s gradom Smederevom potpisao memorandum o razumevanju za gradnju rafinerije nafte, a zatim i jedini dostavio konkursnu dokumentaciju za zakup 113 hektara zemljišta po ceni od 4,25 miliona dolara.

Izgradnja rafinerije je investicija vredna oko 250 miliona dolara, a planirano je da u njoj bude zaposleno oko 700 ljudi, dok bi na njenoj izgradnji radilo oko 2.000 radnika.

A onih 4 miliona dinara koji su utrošeni za organizaciju referenduma, neće se nikada vratiti u gradski budžet.

"Vetar u leđa rafineriji"

Zamenik generalnog direktora "Komiko oila" Radomir Radivojević izjavio je da je ishod smederevskog referenduma o gradnji rafinerije sirove nafte je "vetar u leđa" onima koji brinu o razvoju tog grada i Srbije, jer su gradjani jasno pokazali da podržavaju realizaciju tog projekta.

On je rekao da je taj američki konzorcijum prihvatio referendumsko izjašnjavanje građana, iako to nije bilo predviđeno već potpisanim memorandumom, kao i da prihvata i poštuje sve druge zakone, bez obzira na to da li je reč o upravnom pravu ili ekologiji, zakonima Srbije ili Evropske unije.

"Zagađenje sredine bi za nas značilo oduzimanje dozvole za rad i to bi bili gubici koji se ne bi mogli nadoknaditi. Zato oko toga manipulacije nema", rekao je Radivojević.

"Uvek ćemo primenjivati onaj zakon koji je stroži i tu manipulacije nema", rekao je Radivojević, dodajući da je već mnogo vremena izgubljeno i da "Komiko oil" ne želi da se bavi politikom, već želi da Srbija ide dalje, da se razvija.

Objasnivši da je pravni tim američke kompanije protumačio da, prema Zakonu o referendumu, bojkot znači "ne referendumu opozicije", Radivojević je ocenio da jučerašnje izjašnjavanje "pokazuje da građani podržavaju gradnju rafinerije i otvaranje novih radnih mesta".

"Višak rafinerijskog kapaciteta"

Sve je manje izvesno da će doći do izgradnje rafinerije u Smederevu jer političari koji su zagovarali tu ideju nisu uspeli da dobiju podršku glasača, ocenila je za B92 urednica "Balkan magazina" Jelica Putniković.

"Znamo da je u Smederevu velika borba između partija na vlasti i opozicije u vezi s gradnjom rafinerije. Tu se koriste svi argumenti, i ekološki i tehnološki. Sama izvesnost izgradnje mislim da je tamo gde je i bila pre referenduma", kaže ona.

Kada je reč o značaju gradnje nove rafinerije, Putnikovićeva smatra da bi bilo dobro kada bi NIS imao konkurenciju.

"To bi i ljudima koji troše gorivo i vlasnicima benzinskih pumpi omogućilo da imaju veći izbor i svakako mogućnost niže cene. Međutim, treba imati u vidu da u Evropi ima oko 30 odsto rafinerijskih kapaciteta više nego što je potreba tržišta, dok je u Srbiji, kažu stručnjaci oko 40 procenata, odnosno na Balkanskom poluostrvu. Znači da je u ovom krugu isplativo uvoziti derivate", kaže ona.

Ona podseća da će od 1. januara, kada se otvori tržište, OMV, "Helenik petrol", MOL, "Luk oil" moći da iz svojih rafinerija u okruženju uvoze gorivo. Već tada će postojati konkurencija i pitanje je da li bi "Komiko oil", kada bi izgradio rafineriju, uspeo da se s njom izbori.

Kada je reč o eventualnom premeštanju izgradnje rafinerije na neke druge lokacije, o čemu je bilo reči, urednica "Balkan magazina" smatra da gradnja rafinerije u blizini Beograda nije dobra ideja.

"Pominjane su lokacije u okolini Beograda. Ne znam koliko je to pametno, jer rafinerija nije čista ekološka tehnologija. Ako Srbija sutra hoće da se bavi proizvodnjom organske hrane, ne znam šta će joj viškovi rafinerijskih kapaciteta“, zaključila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: