Pravila za penzionere koji rade

Pravo na rad Ustavom je zagarantovano svakom građaninu Srbije, pa ipak kada postanete penzioner, zaposlenje, makar i honorarno može preskupo da vas košta.

Izvor: B92

Nedelja, 08.08.2010.

11:33

Default images

Slučaj glumice Eve Ras, kojoj je nedavno obustavljena isplata porodične penzije zato što radi honorarno, ukazao je na to da nije svaka penzija sigurna za starost.

Za građene koji primaju porodičnu penziju, odnosno penziju koju su nasledili od svojih supružnika ili roditelja važi kruto pravilo: ili posao ili penzija.

Bez obzira na to da li je ta suma dovoljna za život, pravo na penzionerski ček gubi se onog trenutka kada korisnik porodične penzije makar i honorarno zaradi i jedan dinar.

Prema predlogu novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju to pravilo biće malo ublaženo.

“Pod pretpostavkom da se usvoji taj član kojim se predlaže da će se obustava penzija vršiti u svakom slučaju osim u situacijama ukoliko su naknande po osnovu obavljanja nekih uslova manje od 50 odsto najniže osnovice na koju se uplaćumu doprinosi , znači da ukoliko neko do tog iznosa ostvaruje prihode, u takvim situacijama se neće obustavljati isplata penzije. To sad znači da je ta osnovica 16.000 dinara, a 50 odsto od toga je 8.000 dinara”, kaže Vladimir Stanković, direktor Sektora za ostvarivanje prava u PIO fondu.

U Srbiji ima i oko 360 hiljada invalidskih penzionera, kojima se takođe isplata penzije obustavlja ako počnu da rade. Osim toga, zakon predviđa i da komisija proverava njihovo zdravstveno stanje, jer invalidska penzija podrazumeva da nisu sposobni za rad.

”Tu mora da se proveri radna sposobnost i u tim situacijama može doći do toga da se ili potvrdi radna spososobnost ili gubitak radne sposobnosti, kao i da dođe do one druge situacija, a to je da on nije baš za invalidsku penziju”, objašnjava Stanković.

Mnogi građani, ispostavilo se, i ne zanju da mogu da ostanu bez penzije ako počnu da rade. Neki smatraju da ograničenja zapravo i nemaju svrhu jer se ionako teško dolazi do posla.

Pravo da rade iako su u penziji imaju jednino penzioneri koji su je stekli sopstvenim radom.

Međutim, i to važi samo ako se zaposle u Srbiji, jer njima čak i privremeni rad u inostranstvu ukida penzioni ček.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: