Crnogorski, zvaničan jezik u Bačkoj

Prema najavama udruženja Crnogoraca "Krstaš", vojvođanska opština Mali Iđoš verovatno će biti prva u Srbiji koja će kao službeni jezik uvesti i crnogorski.

Izvor: B92

Nedelja, 08.08.2010.

18:41

Default images

Za uvođenje službenog jezika po našem zakonu potrebno je da u opštini živi bar 15 odsto žitelja jedne nacionalne zajednice.

Inicijativu za uvođenje crnogorskog u maloiđoškoj opštini pokrenulo je Udruženje Crnogoraca Srbije "Krstaš", koje traži i da se crnogorski jezik uči u školi.

Udruženje Crnogoraca u Srbiji "Krstaš" se u svojoj inicijativi poziva na zakon koji Crnogorcima u ovoj opštini omogućava da traže uvođenje njihovog jezika kao službenog u maloiđoškoj lokalnoj samoupravi.

U ovom udruženju veruje da je usvajanje ove inicijative veoma važno za crnogorsku zajednicu u Srbiji.

U "Krstašu" dodaju da planiraju podnošenje sličnih inicijativa i u susednim opštinama Kuli i Vrbasu, gde takođe živi značajan broj Crnogoraca.

Meštani Lovćenca, jednog od sela maloiđoške opštine u kom je crnogorska zajednica najveća, ipak imaju podeljena mišljenja o inicijativi Krstaša.

Bez obzira na podele, inicijativa će verovatno biti usvojena jer Savez vojvođanskih Mađara i Crnogorska partija trenutno imaju većinu u lokalnoj skupštini. Predsednik lokalnog parlamenta Pal Karolj kaže da će se ta inicijativa pred odbornicima naći već na prvoj narednoj sednici opštinske skupštine, dodajući da će se tek vremenom videti u kojoj meri i na koji način će zvanična upotreba crnogorskog jezika zaživeti u opštini.

U udruženju "Krstaš" se zalažu i za to da se u škole uvede crnogorski jezik i književnosti. Ostvarenju ove inicijative bi međutim prethodila procedura koja podrazumeva i izradu nastavnog programa, dopune Pravilnika o vrsti stručne spreme nastavnika, izrada udžbenika.

Ukoliko bi se uvela samo nastava crnogorskog kao izbornog predmeta, Nacionalni savet bi trebalo da zatraži od škola da sprovedu anketu među učenicima i roditeljima da bi se oni oni opredelili za taj predmet i da bi se videlo gde postoji interesovanje za taj predmet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: