Parastos srpskim žrtvama "Oluje"

Na groblju u srpskom selu Gornje Selište kod Gline, na Baniji, održan je parastos srpskim civilnim žrtvama akcije hrvatske vojske i policije "Oluja".

Izvor: Tanjug

Subota, 07.08.2010.

18:17

Default images

Među okupljenima bili su i zamenik predsednika SNV Saša Milošević, zamenik gradonačelnika Gline Đuro Stojić, kao i predstavnici Samostalne demokratske srpske stranke.

Nakon što je paroh petrinjski Slavko Šarac služio parastos, prisutnima se obratio Saša Milošević, ističući da je, 15 godina od "Oluje", neprimereno da se niko ne seti niti pominje srpske žrtve .

"Hrvati slave - mi žalujemo", rekao je Milošević i rekao da je "žalosno da i oni koji računaju na srpske glasove ili oni koji su ih dobili ističu da 'Oluja' nema ni senku".

"Slušanje ustaških pesama, divljaštva prilikom obeležavanja godišnjice ustanka 1941. u Srbu, ali i negiranje karaktera tog ustanka pokazuju da mnogi insistiraju na svojoj verziji istorije i nemaju nameru da u nju uključe i srpski narod. Ako dela nekih naših sunarodnjaka početkom 90-ih nisu bila dobra, u svetlu onog što se desilo 1995. godine i tada počinjenih zločina, naš strah bio je opravdan", rekao je Milošević.

On je istakao da u Hrvatskoj još nije postignuta ravnopravnost za koju se Srbi u Hrvatskoj zalažu.

Vence su položile delegacije SNV, SDSS i veća županijskih i gradske srpske manjinske samouprave a zapaljene su i sveće.

"Očekujemo da i ovo groblje konačno dođe na red za ekshumaciju kako bi se ustanovilo ko leži u tim grobovima jer neki smatraju i da su tu sahranjene žrtve rata iz zapadne Slavonije, a ne samo izbeglice s Korduna čiju su kolonu na povlačenju prema Dvoru i granici BiH presekle hrvatske snage", izjavio je Stojić.

Na groblju u Gornjem Selištu nalaze se tri masovne grobnice i dva reda pojedinačnih grobova na kojima su krstače označene s N.N. a koje su zbog proteklih godina i neodržavanja istrulele ili su u jako lošem stanju.

Na lokaciji nije vršena nikakva ekshumacija, a iako se, prema službenim podacima, tu radi o pedesetak leševa, procene su da broj tamo sahranjenih prelazi 100, pa čak i da se radi o 200 tela.

Po podacima Hrvatskog helsinškog odbora, na području sektora UN Sever, koji je obuhvatao Kordun i Baniju, ubijeno je ili nestalo 286 civila, a znatno više prema procenama Dokumentacionog centra Veritas iz Beograda.

Na nekadašnejm području tog sektora obvaljene su tek dve ekshumacije s pravoslavnih groblja u Petrinji, gde je nađeno 160, i Dvoru, gde je nađeno 60 posmrtnih ostataka. Deo njih u međuvremenu je identifikovan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: