Situacija u Rusiji i dalje teška

Gusti dim i smog od požara i dalje obavijaju Moskvu, a nivo štetnih materija u vazduhu šest puta je veći od dozvoljenog.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 07.08.2010.

12:05

Default images

Veliki broj stanovnika prestonice pobegao je iz grada, dok oni koji su ostali moraju da nose zaštitne maske.

Meteorolozi ne predviđaju za naredne dane slabljenje toplotnog talasa koji je zahvatio zemlju u julu, a Ministarstvo za krizne situacije upozorilo je da se novi požari očekuju na zapadu zemlje, gde je u poslednja 24 časa izbilo 290 novih zarišta.

Oko 193.500 hektara šuma danas je zahvaćeno požarima, uglavnom na zapadu zemlje.

U Moskvi je nivo ugljenmonoksida u vazduhu 6,6 puta veći od dozvoljenog, a stručnjaci upozoravaju na opasnosti za organizam od sitnih čestica nastalih sagorevanjem, koje nisu vidljive okom.

Zbog gustog smoga, vozači ulicama prestonice voze sa upaljenim farovima, a građani izlaze napolje s maskama ili prekrivaju lice maramicama. Dim ulazi u kuće, a vidljiv je čak i u metrou, izgrađenom na jednoj od najveći dubina na svetu.

Smetnji ima i u aviosaobraćaju - neki od letova sa moskovskog aerodroma Domodedovo, gde je vidljivost smanjena na oko 300 metara, preusmereni su na druge aerodrome, a oko 40 letova je otkazano.

Drugi moskovski aerodrom Ssremetjevo, smešten na severnoj strani grada, danas funkcioniše, međutim, normalno.

Ruski fudbalski savez pomerio je održavanje prijateljske utakmice sa selekcijom Bugarske iz Moskve u Sankt-Petesburg.

Zbog upozorenja zdravstvenih stručnjaka Moskovljanima da napuste grad tokom vikenda, nastale su velike gužve u železničkom i avio saobraćaju.

Do sada je u požarima, izazvanim do sada nezapamćenim vrućinama koje Rusijom haraju više od mesec dana, život izgubilo 52 ljudi, a 2.000 kuća je spaljeno. Oko 10.000 vatrogasaca učestvuje u gašenju požara.

U Moskvi i zapadnom deo Rusije temperatura vazduha i danas se približava 38. stepenu Celzijusove skale, što je znatno više od prosečne letnje temperature u tom području koja iznosi 23 stepena.

Gradski zvaničnici apeluju na turiste da ipak ne odustaju od dolaska, ali da prvo posete Sankt Peterburg, gde su vremenske prilike uobičajene, a potom i Moskvu, kada se situacija poboljša.

Medvedev pomaže stradalima od požara

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev izdvojio je iz svojih ličnih sredstava 11.500 dolara (350.000 rubalja) kao pomoć postradalima od požara.

Ta sredstva biće uplaćena, kako je rekla portparol predsednika Natalija Timakova, na račun koji je otvoren za pomoć postradalima.

"Očekuje se da će predsednikom primer slediti visokopozicionirani službenici predsednikove adminsitracije i drugi predstavnici organa izvršne vlasti, ali i građani", rekla je Timakova, preneo je Itar-tas s.

Preporuka Francuzima i Nemcima da ne putuju u Moskvu

Vlasti Francuske i Nemačke sugerisale su svojim građanima da narednih dana ne putuju u Moskvu, ukoliko to nije baš neophodno, s obzirom na to da je glavni grad Rusije, zbog posledica požara, obavijen dimom i smogom.

Britanska stanica BBC, koja je objavila ovu vest, navodi da u Velikoj Britaniji nije bilo takvih preporuka.

Britancima koji putuju u rusku prestonicu jedino se skreće pažnja da ponesu neophodne lekove, ukoliko boluju od respiratornih bolesti, preneo je Itar-tas s.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: