Milutinoviću i kancelarija

Bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću dodeljena je kancelarija u novobeogradskoj Palati Srbija, pišu "Novosti".

Izvor: Veèernje novosti

Subota, 07.08.2010.

00:07

Default images

Bivši predsednik Srbije Milan Milutinović prihvatio beneficije koje mu omogućava zakon. Zaradu od 105.000 uzeo i Zoran Lilić.

Po povratku iz Haškog tribunala, gde je oslobođen optužbi za zločine na Kosovu i Metohiji, nekadašnji prvi čovek Srbije podneo je zahtev za naknadu, koja mu pripada po Zakonu o predsedniku Republike. On mesečno dobija oko 105.000 dinara.

Zakon propisuje da bivši predsednik, osim na naknadu od 80 odsto plate aktuelnog šefa države, ima pravo i na kancelariju, savetnika, sekretara i službeni automobil.

Te povlastice može da koristi onoliko dugo koliko mu je trajao mandat. Ukoliko se proceni da mu je ugrožena bezbednost, ima pravo i na obezbeđenje.

Nijedan bivši predsednik SRJ ili Srbije nije od nadležnih zatražio službeni automobil, vozača ili obezbeđenje.

Dobrica Ćosić i Vojislav Koštunica, nekadašnji predsednici savezne države, odavno su poručili da neće koristiti nijednu od ponuđenih privilegija.

Ni poslednji predsednik državne zajednice, jedini koji i ne živi u Srbiji, Svetozar Marović, nije želeo beneficije.

Mesto šefa države, kao vršioci dužnosti, na kratko su "osetili" i bivši predsednici parlamenta Nataša Mićić i Predrag Marković, ali oni nisu imali pravo na beneficije.

Jer, naknada, kancelarija, vozač, i obezbeđenje pripadaju samo izabranim predsednicima države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: