Voždovac: Pomen žrtvama Hirošime

U crkvi Svetog cara Konstantina i carice Jelene na Voždovcu održan je pomen žrtvama atomske bombe u japanskom gradu Hirošima 1945. godine.

Izvor: B92

Petak, 06.08.2010.

17:27

Default images

Predsednik opštine Voždovac Dragan Vukanić rekao je Tanjugu da je ta opština na svoj način želela da oda poštu ljudima koji su pre 65 godina poginuli u nuklearnoj eksploziji.

On je dodao da se taj dan na razne načine obeležava u Japanu, kao i u celom svetu.

Vukanić je istakao da postoji daleka, ali ipak topla ljudska veza među narodima i ocenio da ne treba zaboraviti dan kada su nedužni ljudi nastradali od nevidljivog neprijatelja.

U okviru pomena, ispred crkve, solo violinistkinja Megumi Tešima Kalanuah, rođena Hirošimljanka je uz pratnju hora Srpskog lekarskog društva "Dr. Vladan Đorđević" izvela Betovenovu romansu za violinu i orkestar i ariju iz opere "Orfej".

Bombardovanje Hirošime dogodilo se 6. avgusta 1945. godine, kada je tadašnji predsednik SAD Hari Truman odobrio da vojni avioni izvrše nuklearni napad na taj grad i tada je prvi put u istoriji nuklearno oružje upotrebljeno u ratne svrhe.

U tom nemilom činu, kojim je završen Drugi svetski rat, stradalo je više od 140 000 ljudi, dok se ne zna broj onih koji su kasnije umrli od posledica radijacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: