Kirgizija: Sukob na demonstracijama

Snage kirgizijske vlade suzavcem i šok bombama rasterale su više stotina antivladinih demonstranata.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.08.2010.

17:21

Default images

U akciji je učestvovalo i nekoliko desetina vojnika pojačanih oklopnim vozilama koji su ispalili metke u vazduh kako bi rasturili demonstrante na autoputu na oko 15 kilometara od prestonice Biškeka.

Pristalice bivšeg predsedničkog kandidata Urmata Bariktabasova koji su putovali za Biškek zaustavila je policija. Oni su se okupili u male grupe uz put, a situacija je postala napeta kada je došla vojska.

Ranije danas, oko 1 000 pristalica Bariktabasova je protestovalo centrom Biškeka, posle čega su se okupili ispred zgrade parlamenta.

Oni su kritikovali prelaznu vladu zbog nedostatka transparentnosti i poručili da Kirgizija nije spremna za parlamentarne izbore zakazane za oktobar.

Privremena vlada vodi zemlju pošto je u aprilu u krvavim neredima svrgnut predsednik Kurmanbek Bakijev. Vlasti su u međuvremenu imale problema s etničkim sukobima u kojima je ubijeno više stotina manjinskih Uzbeka.

Vlasti su danas sprečila Bariktabasova da dođe u Biškek da se obrati pristalicama, zbog čega su oni oštro reagovali.

Bariktabasov je pokušao da učestvuje na izborima 2005. godine, ali mu nije odobrena prijava. Protiv njega su podignute krivične prijave pošto su njegove pristalice nakratko zauzele zgradu vlade. On je tada otišao u inostranstvo, a vratio se posle svrgavanja Bakijeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: