Vlada jeste dala garancije Lukoilu

Vlada Srbije Lukoilu jeste dala garancije da će snositi sve troškove u sporu oko Beopetrola, prenela je agencija Beta.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.08.2010.

13:44

Default images

Vlada Srbije se u postupku prodaje Beopetrola ponela odgovorno i zaštitila je kupca tog preduzeća kao što štiti sve investitore koji dolaze u Srbiju, rečeno je u Vladi.

Kupcu Beopetrola, kompaniji Lukoil, Vlada je u oktobru 2008. godine produžila do 2013. godine garancije da će snositi sve troškove u sudskom sporu u kojem hrvatska naftna kompanija INA potražuje imovinu Beopetrola.

Vlada Srbije je, kako je rečeno Beti, produžila garancije Lukoilu jer se radilo o višegodišnjem sporu, započetom pre dolaska tog investitora.

Produženje garancija Lukoilu Vladi je predložila Agencija za privatizaciju, koja je bila prodavac Beopetrola.

Zahtev je obrazložen pružanjem pravne sigurnosti Lukoilu, kao i potencijalnim učesnicima u privatizaciji, posebno imajući u vidu ubrzanje procesa privatizacije.

Beopetrol je prodat 2003. godine, a Vlada Srbije se obavezala da u skladu sa odlukom iz 2002. godine pet godina od prodaje kupcu preduzeća "ispuni punovažnu i dospelu obavezu koja može da nastane za Agenciju za privatizaciju po osnovu sudskih sporova kupca sa inostranim privrednim subjektima".

U ugovoru je takođe navedeno da je prodavac Beopetrola obavezan i da "nadalje obeštećuje i štiti kupca od svih mogućih gubitaka, šteta, naplata, presuda, razumnih troškova koji nastanu kao rezultat takve obaveze, prenosa imovine ili proglašenja vlasnikom po zahtevu INA" i to do maksimalnog iznosa koji je jednak kupoprodajnoj ceni koja je iznosila 117 miliona evra.

Hrvatska naftna kompanija INA na sudu u Beogradu traži vraćanje 167 benzinskih pumpi ili nadoknadu od 117 miliona evra, kao i 90 miliona evra izgubljene dobiti zbog njihovog prisvajanja prodajom ruskom Lukoilu.

Informaciju o ovome je objavio pre dva dana portal Pištaljka.rs.

Pištaljka, koja prenosi anonimne prijave slučajeva korupcije, dobila je dokument koji pokazuje da su garancije Lukoilu istekle 22. oktobra 2008. i da su samo dan kasnije zaključkom Vlade obaveze produžene za još 5 godina.

Obrazloženje za tu odluku bilo je da se mora obezbediti "pravna sigurnost aktuelnim i potencijalnim učesnicima u procesu privatizacije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: