Niže ekološke takse

U subotu počinje da se primenjuje uredba kojom se smanjuje ekološka taksa za pojedine električne i elektronske uređaje

Izvor: B92

Četvrtak, 05.08.2010.

12:49

Default images

Minstarstvo životne sredine saopštilo je da su novom uredbom uvedene fiksne ekološke takse za pojedine proizvode umesto naplate po kilogramu kao do sada.

Državni sekretar u Ministarstvu životne sredine Bojan Djurić kazao je da će ekološka taksa za veš-mašine biti 1.000 dinara, umesto dosadašnjih 1.800 dinara, za kombinaciju frižidera i zamrzivača taksa će biti 1.400 dinara, a za zamrzivače 1.200 dinara.

"Prethodnim rešenjem naplate takse po kilogramu proizvoda dolazilo je od nelogičnosti i nefer rešenja, kao na primer da taksa za veš-mašinu uvezenu sa Dalekog istoka, tešku oko 50 kilograma, bude niža nego za kvalitetnu mašinu za veš tešku 70 kilograma, iza koje ostaje veoma kvalitetan materijal za reciklažu", kazao je on.

Đurić je rekao da je za male kućne aparate zadržana taksa od 60 dinara po kilogramu i naveo da, na primer, ekološka taksa na fen za kosu iznosi oko 25 dinara.

Novom uredbom rok za uplatu takse u Fond za zaštitu životne sredine povećan je sa 15 na 45 dana, tako da će se ekološka taksa za na primer prva tri meseca 2011. godine plaćati do 15. maja, kazao je on.

Đurić je istakao da je to kompromisno rešenje rezultat pregovora sa članovima Privredne komore Srbije, koji su najveći obveznici u plaćanju ekološke takse.

Naplata ekološke takse u Srbiji na električne i elektronske uređaje, baterije, akumulatore, otpadna ulja i proizvode sa azbestom počela je 1. aprila ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: