MMF: Grčka dobija pomoć

Grčka će dobiti drugu ratu međunarodne pomoći zahvaljujući impresivnom početku primene svog plana štednje, poručio je danas MMF.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 05.08.2010.

12:26

Default images

Grčka sada mora da se okrene drastičnim reformama kako bi ponovo počela da beleži privredni rast, izjavio je šef misije MMF u Grčkoj Pol Tomsen.

Ta prezadužena zemlja je spasena sa ruba bankrotstva kad su njeni partneri iz evrozone i MMF u maju pristali da joj odobre trogodišnji zajam od 110 milijardi evra, u zamenu za smanjenje potrošnje, povećanje poreza i strukturne reforme.

MMF, Evropska unija i Evropska centralna banka danas završavaju dvonedeljnu posetu Atini, koja je imala za cilj da utvrdi da li je Grčka ostvarila dovoljan napredak da bi dobila drugu ratu zajma od devet milijardi evra.

Na pitanje da li je taj iznos, koji Grčka treba da dobije u septembru, obezbeđen, Tomsen je odgovorio potvrdno.

"Da. Uveren sam da će bord direktora MMF-a deliti moje mišljenje da je ostvaren veoma impresivan početak veoma impresivnog programa", rekao je on.

Analitičari smatraju da će Grčkoj biti teško da u potpunosti ostvari cilj smanjenja budžetskog deficita ove godine za 5,5 odsto, na 8,1 odsto bruto domaćeg proizvoda, s obzirom na niske prihode i recesiju, ali je Tomsen istakao kako veruje da se to može ostvariti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: