Bez poskupljenja hleba "Sava"

Unija pekara dogovorila se s Ministarstvom trgovine i usluga da ne povećava cenu hleba "Sava" od pola kilograma.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.08.2010.

11:32

Default images

Predsednik tog udruženja Zoran Pralica kaže da se cena tog hleba neće menjati bar šest meseci i da će pekari dobiti 100.000 tona brašna iz Republičkih robnih rezervi, samo za proizvodnju "Save".

Pralica je najavio da će se danas sastati sa direktorom Republičkih robnih rezervi Goranom Tasićem sa kojim bi trebalo da razgovara o toj pozajmici.

Predsednik Unije Pekara je naveo da konačnu odluku o pozajmici brašna, koja podrazumeva njegovo vraćanje u roku od godinu dana, treba da odobri Vlada Srbije, ali smatra da neće biti problema oko te odluke.

On, međutim dodaje da će pre nego što veliki proizvođači hleba pristanu na ovaj dogovor i trgovačke marže na hleb Sava morati da budu ograničene .

Cene ostalih vrsta hleba, kao i peciva, će se i dalje formirati slobodno, kazao je Pralica.

Predsednik Unije pekara je naveo da se godišnje u Srbiji za hleb potroši oko 500.000 tona brašna, a samo za hleb "Sava", od belog brašna tip 500, oko 450.000 tona.

U Srbiji, prema podacima Unije pekara, ima oko 7.000 pekara u kojima radi oko 70.000 ljudi.

Unija pekara je pre nekoliko dana najavila povećanje cene hleba zbog rasta kursa evra i rasta cena žita i energenata.

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević izjavio je tada da cene neće biti ograničavane, ali da u ovom trenutku povećanje cena hleba ne bi bilo opravdano, jer se još u proizvodnji koristi brašno od prošlogodišnje pšenice, koje je kupovano po ceni do 10 dinara.

Trenutno, najviša cena hleba "Sava" od 500 grama je 38 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: