Uskoro nove kutije prve pomoći

Vlasnike motornih vozila očekuje nabavka seta za prvu pomoć, prema novom standardu, koji propisuje novi pravilnik o tehničkim uslovima.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.08.2010.

11:00

Default images

Njegovo usvajanje se očekuje krajem avgusta. Do tada, tržište u Srbiji je preplavljeno kompletima prve pomoći koji ne ispunjavaju ni važeće.

Do sada su samo četiri distributera stekla dozvolu Agencije za lekove za stavljanje u promet. Prema novom standardu, nove kutije prve pomoći sadržaće i uputstvo o adekvatnom pružanju pomoći.

Pored starih kompleta za prvu pomoć, većinom neispravnih, u autoservisima i megamarketima mogu da se kupe i novi - bez odobrenja Agencije za lekove, ili kutije sa oznakom novog standarda, ali neodgovarajućeg sadržaja - sa komponentama neadekvatnih materijala, dimenzija ili karakteristika, bez uputstava za pružanje prve pomoći.

Dragan Radovanović iz Crvenog krsta kaže da je uputstvo već pripremljeno.

„Šta je u novoj kutiji različito u odnosu na prethodnu - to je da postoji jedno uputstvo koje smo napravili u Crvenom krstu Srbije. To je uputstvo za pružanje prve pomoći. Ranije je postojao samo onaj spisak šta ima u kutiji, a sada ima i kako se mere prve pomoći ukazuju“, objašnjava Radovanović. Vozači koji nabave falš set prve pomoći ili tobricu koja ne ispunjava propisane standarde neće proći tehički pregled vozila.

Šef odseka za bezbednost saobraćaja Demir Hadžić kaže da vozači rizikuju i novi trošak.

„Kada je u pitanju novi pravilnik i kada on stupi na snagu biće ostavljen rok od godinu dana da vlasnici automobila nabave kutiju u skladu s važećim standardom“, rekao je Hadžić.

Posle vanredne kontrole, zbog prijave protiv pojedinih distributera za lažno medicinsko sredstvo i pogrešne sastojke u odnosu na deklarisane, inspekcija Ministarstva zdravlja zabranila je prodaju pet kompleta. To što je većina i dalje u prodavnicama, tržišni inspektor Slaviša Petković objašnjava slabom koordinacijom među nadležnima.

„Ukoliko prijava stigne do tržišne inspekcije, mi možemo organizovati kontrolu. Prošle godine, kada je rađena kontrola, mi smo stavili van prometa 4.000 kompleta, jer je utvrđeno da njihov sadržaj ne odgovara deklarisanom. To će se desiti i sada“, kaže Petković.

I dok su vozači u dilemi kakav komplet da nabave, Nenad Ognjenović iz „Galenike“ poručuje da će uskoro tržištu ponuditi domaći proizvod prema važećem standardu i regulativi.

„Galenika“ planira da u prodaju pusti preko milion torbica za prvu pomoć čija cena bi, obećava direktor, shodno kvalitetu trebalo da bude prihvatljiva za naše kupce.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: