SAD: Poništena zabrana gej brakova

Jedan sudija federalnog suda u SAD poništio je zabranu sklapanja braka među osobama istog pola u saveznoj državi Kaliforniji, proglasivši je neustavnom.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.08.2010.

09:03

Default images

Po toj odluci, zabrana je ravna diskriminaciji i stoga suprotna Ustavu SAD. Pravnici veruju da će ta odluka uticati na oko 40 saveznih država koje imaju slične zakone.

Guverner Kalifornije Arnold Švarceneger izjavio je da "odluka suda potvrđuje punu zaštitu i bezbednost koju svako zaslužuje".

Ispred zgrade Federalnog suda u San Francisku okupilo se oko 70 pristalica sklapanja brakova između osoba istog pola, koji su nosili male američke zastave i veliku zastavu duginih boja, simbol pokreta za prava populacije homoseksualaca.

Bela kuća se oglasila kratkim saopštenjem da je predsednik Barak Obama "govorio protiv Predloga 8 jer izaziva podele i diskriminaciju".

Ipak, federalni sudija Von Voker je odlučio da zabrana, poznata kao Predlog 8, privremeno ostane na snazi dok ne donese odluku o zahtevu pristalica zabrane, koji su tražili da ona ostane neizmenjena dok slučaj ne reši viša sudska instanca, naveo je Rojters.

Stanovnici Kalifornije su podržali zabranu brakova među osobama istog pola pre dve godine, sa 52,5 odsto glasova za i 47,5 protiv, a izjašnjavanje o tom pitanju su tražile konzervativne verske grupe.

Pravna bitka oko ovog pitanja bi mogla da se nađe na kraju i pred Vrhovnim sudom SAD, a svaka odluka koju bi taj sud doneo predstavljala bi propis koji bi bio obavezan za sve Amerikance.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: