USS o zabrani profašističkih grupa

Ustavni sud će do kraja godine odlučiti o zahtevu Tužilaštva da se zabrane profašističke organizacije "Obraz" i "1389", kao i 14 huliganskih grupa, piše "Blic".

Izvor: Blic

Sreda, 04.08.2010.

21:07

Default images

Prema nezvaničnim informacijama, članovi ultradesničarskih organizacija su i Danilo Žuža i Miloš Mladenović, mladići osumnjičeni da su pretukli Teofila Pančića.

Bivši državni tužilac Slobodan Radovanović je zatražio od Ustavnog suda zabranu "Obraza" i "1389" septembra prošle godine. U Ustavnom sudu do danas nisu doneli odluku po zahtevima tužilaštva.

Radovanović je kao razloge navodio pozive na nasilje i mržnju, učestale napade na strance, kao i masovno hapšenje huligana na dan kad je u Beogradu trebalo da bude održana Povorka ponosa. Iz istih razloga Radovanović je 16. oktobra 2009. podneo zahtev za zabranu ekstremnih navijačkih grupa Crvene zvezde, Partizana i Rada.

"Sudije Ustavnog suda tražile su podatke od evropskih sudova koji su se bavili ovim pitanjima. Takođe je traženo mišljenje i relevantnih međunarodnih organizacija, kao što je FIFA. Kada ta mišljenja stignu, sudije će predložiti javnu raspravu i očekuje se da će odluka biti doneta do kraja godine", kažu za "Blic" u Ustavnom sudu.

Zahtev za zabranu tužilac je obrazložio brojnim krivičnim delima koja su počinili pripadnici ultradesničarskih i huliganskih grupa, između ostalog i za ubistvo Brisa Tatona, za koje su optužene pojedine vođe grupe "Alkatraz". U međuvremenu, tužilaštvo je dopunjavalo zahtev Ustavnom sudu sa novim podacima o krivičnim delima koja su počinili pripadnici ovih grupa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: