"Jocić planirao ubistvo Borisova"

Sreten Jocić, poznatiji po nadimku Joca Amsterdam, naručio je atentat na bugarskog premijera Bojka Borisova, tvrdi sofijski dnevnik "Standard".

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 05.08.2010.

12:31

Default images

Pozivajući se na izvore u bugarskom MUP-u i Tužilaštvu, list navodi da je atentat naručen preko članova bugarske organizacije "Ubice".

Njih je, podseća "Standard", bugarska policija uhapsila pre par dana, ali ih je sud ubrzo oslobodio. Među oslobođenima je i Petar Stojanov Vožd, za koga se u Sofiji tvrdi da je Jocićev kum.

"Sud je oslobodio one koje su spremni da realizuju 'mokru porudžbinu' protiv premijera. To su strašne stvari“, izjavio je zamenik državnog tužioca Bojko Najdenov bez otkrivanja detalja.

Upućeniji u istragu pojasnili su listu "Standard" da bugarski MUP raspolaže dokazima svedoka, prema kojima je Sreten Jocić naručio ubistvo.

Neki od pripadnika grupe "Ubica“ priznali su pod zakletvom da je bio planiran atentat na premijera.

Prema "Standardu“, ovo je drugi atentat koji je, navodno, Jocić pripremao protiv bugarskog premijera Borisova.

Prvi je, kako piše list, pripreman tokom 2003. godine kada je Farid Topčagić uhapšen sa dva ručna bacača na graničnom prelazu „Kalotina – Gradina“, na bugarsko-srpskoj granici.

Jocić, koga su bugarski mediji prozvali balkanskim kraljem kokaina, uhapšen je u Bugarskoj 2002. godine, posle čega je izručen Holandiji, na zahtev pravosuđa te zemlje.

Tada je Bojko Borisov bio glavni sekretar bugarskog MUP-a. Tokom 2009. godine, u vreme sudskog procesa, Jocić je izjavio da je u Bugarskoj bio pod zaštitom bugarskih službi bezbednosti i lično Bojka Borisova.

Borisov je to prijavio bugarskom tužilaštvu, koje je kasnije utvrdilo da Jocić nije uspostavio kontakte sa državnim strukturama, uključujući i Borisova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: