Nema promene rezolucije o Kosovu

Vladajuće stranke najavljuju da tekst skupštinske rezolucije o Kosovu neće biti menjan.

Izvor: B92

Sreda, 04.08.2010.

15:20

Default images

Izjave vlasti da bi rezoluciju bilo moguće menjati amndamanima opozicija tumači kao neprincipijelnost.

U Demokratskoj stranci kažu da se o izmenama rezolucije trenutno ne razgovara i da se radi na dobijanju podrške rezoluciji u obliku usvojenom u Narodnoj skupštini.

„Ukoliko se nekakvi amandmani podnesu, koji doprinose boljem tekstu i ne menjaju osnovnu poziciju Srbije mi smo naravno radi da o tome razgovaramo. U suštini za nas je bitno da ova rezolucija na jasan i rezolutan način osudi svaku vrstu secesije i da otvori put za nove pregovore“, navodi portparol DS Jelena Trivan.

Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić smatra da se radi o dezorjentaciji vladajućih stranaka.

„To je zato što mi kao država nemamo nikakvu politiku, zato što se naša politika svodi na slikanje, lickanje, šminkanje i ulepšavanje lidera ove zemlje, ministara inostranih poslova koji ne služe ničemu, a ponajmanje narodu i građanima Srbije, a politika je apsolutno nepostojeća“, kaže Vučić.

On navodi da je „odmah trebalo razgovarati sa onima koji su odlučujući faktor u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija“.

„Šta će sad da rade to više niko živ ne zna, ali ne znam kako će sad da nam objasne da je moguće da se menja rezolucija i da je moguće i da novu podnose kad su na onako genijalan način uspeli da pobede i Evropu i Albance i sve na kugli zemaljskoj“ kaže Vučić.

Iako su se iz pojednih država EU čule kritike na račun Srbije povodom usvajanja rezolucije , Jelena Trivan navodi da rezolucija nije prepreka nastavku evro integracija.

„Nijednog trenutka Evropska Unija nije našu borbu za Kosovo vezivala sa našim daljim putem ka evropskim integracijama, niti bi smo mi to mogli da dozvolimo da se na takav način Srbija tretira, te u tom smislu ni na koni način odnosi nisu narušeni. Postoje zemlje koje su imale drugačije gledište od početka vezano za proglašenje nezavisnosti Kosova, naše je da ih ubedimo da je ovakvo stanje neodrživo, da nije dobro za čitavu Evropsku Uniju“, kaže ona.

Konfuzna situacija

Profesor na Fakultetu političkih nauka Radmila Nakarada ocenjuje da je Srbija ustvari trenutno u jednoj konfuznoj situaciji.

„Srbija je u jednoj jako delikatnoj, jednom izazovu s kojim je teško izaći na kraj, jer želi, naravno, da napreduje ka evropskim integracijama i to se sudara i sa željom i da sačuva svoj teritorijalni integritet i tu zaista nekih dobrih formula ne vidim da ima, na neki način smo se našli u ćorsokaku“, kaže nakarada.

Radmila Nakarada smatra i da je situaciji konfuzna i u Beogradu i u Briselu. Beograd možda promeni svoju rezoluciji, a Brisel više ne pominje svoju rezoluciju za Generalnu Skupštinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: