Jeremić: Dijalogom do rešenja

Ambasadori članica Saveta bezbednosti UN založili su se za dijalog Beograda i Prištine radi rešavanja otvorenih pitanja na Kosovu.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 03.08.2010.

21:08

Default images

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao je u SB na hitan dijalog Beograda, Prištine i međunarodne zajednice radi pronalaženja prihvatljivog rešenja za sva otvorena pitanja.

On je rekao u sedištu UN da uloga Rezolucije 1244 ostaje presudna u rešavanju pitanja Kosova i poručio da je poruka Srbije jasna: "rešenje za Kosovo mora biti kompromisno, koje odgovara Beogradu i Prištini".

"Nema savršenog rešenja, ali mora postojati neko pravično rešenje oko kojeg se svi možemo složiti - rešenje koje će moći da nas pokrene napred", poručio je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

"Poruka Srbije članicama Ujedninjenih nacija je jasna: jedino rešenje za Kosovo je kompromisno, ono koje odgovara i Beogradu i Prištini. Takvo rešenje mora se pronaći što pre, posebno što mišljenje međunarodnog suda pravde omogućava opasne pogrešne interpretacije da je sud legalizovao jednostranu secesiju kosovskih Albanaca", istakao je Jeremić.

Na sednici Saveta bezbednosti UN, prvoj posle iznošenja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o Kosovu, Jeremić je apelovao na države članice UN koje nisu priznale Kosovo da ne promene stav.

On je ponovio da je Srbija čvrsto opredeljena za članstvo u EU i da će to i dalje biti njen centralni strateški prioritet, kao i da Srbija ne želi da se konfrontira ni sa kim, ali da se neće predati.

"Nema nikakve sumnje - nećemo se predati i jednostavno se povući. Ovde se ne radi o tvrdoglavosti, revizionizmu ili želji da se bude neugodan. Radi se o činjenici da mi nemamo izbora nego da istrajemo na miroljubiv i dostojanstven način, jer je Kosovo direktno utkano u samu suštinu našeg identiteta", istakao je Jeremić.

Štaviše, reč je o činjenici da su ishodi po kojima jedna strana dobija sve, a druga gubi sve - istinski nesigurni, dodao je on.

"Pokušaji da se nametnu unilateralna rešenja nikada nisu doprinosili stabilnosti na Balkanu i u ostatku Evrope. Istorija je jasna: dugoročna rešenja nikada nisu bila proizvod prisile, za njih je uvek bilo potrebno jednoglasno odobrenje", poručio je Jeremić.

On je, takođe, izrazio uverenje da će predstojeća debata u Generalnoj skupštini UN biti prilika da se članice ujedine oko jasne i odlučne poruke koja će omogućiti da se spreči stvaranje osnove za uspostavljanje univerzalno primenjivog presedana koji pruža model za unilateralne secesije.

Jeremić je naveo da će Srbija nastaviti da koristi sva raspoloživa diplomatska sredstva kako bi sprečila pokušaje nasilne promene granica i ponovio stav Srbije da nikada, ni pod kakvim uslovima, neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"To je naš ustavni imperativ, politička i moralna dužnost, zasnovana na demokratskoj volji većine naših građana", rekao je Jeremić.

Govoreći o mišljenju Međunarodnog suda pravde, koji je ocenio da deklaracija o nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti s međunarodnim pravom, Jeremić je ukazao da se Sud opredelio da se detaljno pozabavi jezikom deklaracije o nezavisnosti.

"Ništa što je sadržano u savetodavnom mišljenju MSP ne menja suštinske parametre rezolucije 1244 SB UN, čija centralna uloga u konačnom rešavanju kosovskog pitanja ostaje vrhovna u skladu sa primarnom odgovornošću ovog tela da osigurava mir i stabilnost , kao što je zapisano u Povelji UN", istakao je Jeremić.

On je upozorio da te pogrešne interpretacije mišljenja MSP mogu da izazovu široke posledice za međunarodnu zajednicu.

Navodeći reči generalnog sekretara UN Ban Ki-muna da će Generalna skupština UN doneti odluku o tome kako da postupi u vezi sa ovim pitanjem, Jeremić je podsetio da je Srbija, posle mišljenja MSP, podnela nacrt rezolucije i ukazao da će se predstojeća debata u UN neminovno fokusirati na posledice nezavisnosti Kosova u svetlu mišljenja Suda.

Zanijer za dijalog Beograda i Prištine

Arhivska fotografija Borisa Tadiæa i Lamberta zanijera (FoNet,arhiva)
Šef Unmika Lamberto Zanijer ocenio je da je situacija na Kosovu u protekla tri meseca bila relativno stabilna i da je potreban dijalog Beograda i Prištine da bi se smanjile tenzije i došlo do pomirenja zajednica.

Zanijer je predstavljajući tromesečni izveštaj Savetu bezbednosti UN rekao da posle mišljenja Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova postoji mogućnost da Beograd i Priština započnu dijalog radi pronalaženja konstruktivnog rešenja.

On je ocenio da je dijalog jako važan za situaciju u regionu.

Zanijer je rekao da je u UN ocenjeno da status Unmika nije promenjen savetodavnim mišljenjem MSP-a i da je mandat na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti 1244 i dalje na snazi.

Nasilje u severnoj Mitrovici upozorava da je potrebno da obe strane uđu u dijalog kako bi se rešila situacija na severu Kosova, rekao je Zanijer i dodao da nestabilnost u tom delu Kosova ugrožava proces pomirenja.

Šef Unmika je rekao da se odvijaju razne konsultacije, ali da razgovori vrlo brzo upadaju u problem suverentiteta i nadležnosti.

On je rekao da Unmik pomaže Prištini da učestvuje na međunarodnim i regionalnim forumima i ocenio da je učešće kosovskih institucija na tim forumima potrebno radi unapređenja ekonomske situacije.

Zanijer je rekao da se tokom aprila i maja dogodilo više eksplozija, kao i da se posle otvaranja kancelarije kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova u Kosovskoj Mitrovici sukobila srpska i albanska omladina.

Povodom problema s telekomunikacijama, rekao je da je kosovska telekomunikaciona agencija odlučila da se ubuduće ne prekidaju telefonske veze u cilju smanjenja tenzija i dodao da Unmik nastavlja da pruža pomoć u rešavanju problema u svim domenima telekomunikacija.

Zanijer je rekao i da Unmik nastavlja da pomaže u rešavanju sudbina više od 1.300 nestalih u sukobima na Kosovu, ali da je u saradnji Euleksa i beogradskih institucija ostvaren mali napredak.

Nalaženje i identifikacija nestalih je ključno za pomirenje, rekao je Zanijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: