Berluskoni "preživeo" krizu vlade

Vlada italijanskog premijera Silvija Berluskonija prebrodila prvu krizu u parlamentu posle razlaza premijera s doskorašnjim saveznikom Đanfrankom Finijem.

Izvor: B92

Sreda, 04.08.2010.

22:32

Default images

Berluskoni je pre dve godine osnovao stranku Narod slobode, tako što se Finijeva Nacionalna alijansa ujedinila sa premijerovom strankom Forca Italija.

Poslanici iz redova Berluskonijeve konzervativne partije nadglasali su opoziciju i njen zahtev za izglasavanje nepoverenja podsekretaru u Ministarstvu pravde Đakomu Kalijendu, umešanom u korupcionaški skandal.

Time su osigurali vladi opstanak bar do jeseni, ocenjuju analitičari.

Kalijendo je opovrgao bilo kakvu umešanost u korupciju i odbio da podnese ostavku.

"Ovo je signal da vlada ostaje i da sada neće biti izbora", rekao je Umberto Bosi, lider Severne lige, partije iz vladajuće koalicije.

Današnje glasanje u donjem domu italijanskog parlamenta, čiji je Fini predsednik, prvi je "obračun" dvojice lidera od kako je došlo do podele unutar njihove partije, a Finijeve pristalice osnovale novu poslaničku grupu "Budućnost i sloboda za Italiju".

Pre formiranja te grupe koja broji 33 poslanika, Berluskonijeva vlada je imala većinu od 344 glasa u Donjem domu u parlamentu. Trenutno ima 316 poslanika, što je minimalna većina u donjem domu od 630 poslanika.

Finijeve pristalice su se danas uzdržale od glasanja protiv vlade, te je tako poražena opozicija koja raspolaže sa 269 mesta. Između dve grupe oscilira 19 poslanika.

Protiv predloga opozicije glasalo je 299 vladajućih poslanika, za je bilo 229, dok je uzdržanih bilo 75 poslanika iz redova centra i umerenih struja, i već su se pojavile i spekulacije da bi oni mogli da osnuju posebnu stranku.

"Uzdržanost je sasvim dovoljan signal da postoji veliki problem u Berluskonijevoj većini", ocenio je za AP profesor političkih nauka na rimskom univerzitetu LUISS, Đovani Orsina koji je dodao da je teško predvideti dalji tok događaja.

"Možda ipak pronađu način da sarađuju, a možda će se njihovi putevi sve više i više razilaziti, što bi otvorilo mogućnost za raspuštanje parlamenta i prevremene izbore", naveo je Orsina.

Analitičari ocenjuju da ako bi izbori bili održani u skorije vreme, na njima bi mogao opet da dobije Berluskoni, jer Fini ne bi imao dovoljno vremena da organizuje svoju kampanju.

Mandat tekućoj vladi ističe 2013.

Fini je naveo da će njegovi poslanici podržati vladu u slučajevima sprovođenja zajedničke izborne platforme na osnovu koje je i izglasana koaliciona vlada 2008. On je, međutim, istakao da će se suprotstaviti vladi kada procene da su njeni potezi nepravedni ili protiv opšteg dobra.

Poslednjih meseci između Finija i Berluskonija bili su veoma napeti odnosi.

Fini je "pao u nemilost" italijanskog premijera zbog insistiranja na moralu i legalnosti u okviru vlade, kao i na tome da zvaničnici koji su umešani u sudske istrage treba da podnesu ostavku.

On je oštro kritikovao Berluskonija i optužio ga da ne poštuje demokratiju i da pokušava da upravlja vladom kao autokratski direktor.

Berluskoni je, pak, prošle nedelje optužio Finija za izdaju i zavereništvo, a stranka Narod slobode je u saopštenju navela da Finijevi postupci i komentari više nisu u skladu sa idealima te partije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: