Prva presuda zbog pretnji Brankici

Jedan od vođa navijača Partizana osuđen zbog ugrožavanja sigurnosti Brankice Stanković. Apelacioni sud ukinuo rešenje o odbacivanju optužnice protiv 6 navijača.

Izvor: B92

Sreda, 04.08.2010.

11:53

Default images

Miloš Radisavljević Kimi, jedan od vođa navijača Partizana, osuđen je na 16 meseci zatvora zbog ugrožavanja sigurnosti autorke “Insajdera” Brankice Stanković.

Radisavljević je vodio navijanje na utakmici Partizan-Šahtjor kada su navijači pevali: “Otrovna si kao zmija proći ćeš k’o Ćuruvija”. Do pravosnažnosti presude Radisavljević je pušten na slobodu.

Miloš Radisavljević prvi je koji je prvostepeno osuđen zbog ugrožavanja sigurnosti autorke “Insajdera” Brankice Stanković.

U decembru prošle godine, grupa navijača Partizana je na jugu stadiona pevala: “Otrovna si kao zmija proći ćeš k’o Ćuruvija”, i dobacivala se gumenom lutkom koja je predstavljala Brankicu Stanković, a koju su na kraju probušili. Radisavljević je, kao jedan od vođa, na toj utakmici vodio navijanje. Prvi osnovni sud Radisavljeviću je izrekao jedinstvenu kaznu od godinu i četiri meseca zatvora pošto je utvrdio da je izvršio krivična dela ugrožavanja sigurnosti i nasilničkog ponašanja.

Njemu je praktično izrečena minimalna kazna jer je za delo za koje je optužen predviđena kazna od jedne do 8 godina zatvora.

Advokat Brankice Stanković, Slobodan Kremenjak, smatra da je važno sačekati i proučiti obrazloženje presude.

“Mislim da je jako važno posle ove odluke da sačekamo i da pažljivo proučimo obrazloženje presude jer će to obrazloženje biti važno i za samog Radisavljevića, ali važno i za položej novinara i položaj medija generalno jer će se kroz to obrazloženje zapravo videti granice do kojih je društvo i pravosuđe, sistem uopšte, spremno da se založi za određene vrednosti koje su bitne za medijsku profesiju”, objašnjava on. U završnim rečima tužilaštvo je ukazalo na činjenicu da je delo izvršeno na stadionu pred velikim brojem ljudi, što ga čini društveno opasnijim, a Radisavljević je rekao da mu nije bila namera da preti Brankici Stanković i da je u međuvremenu shvatio da na stadionu ne treba izgovarati pretnje.

Poništeno rešenje o odbacivanju optužnice

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rešenje Prvog osnovnog suda kojim je odbačena optužnica protiv šestorice navijača "Partizana" optuženih za ugrožavanje sigurnosti Brankice Stanković i vratio je predmet sudu na dalje postupanje, saopštio je danas taj sud.

Podsetimo, zbog istog događaja zbog kojeg je danas osuđen Milan Radisavljević, Prvo tužilaštvo je za ugrožavanja sigurnosti teretilo najpre 11 navijača Partizana.

Od optužnice protiv njih pet je odustalo zbog nedostatka dokaza, dok je sudija Jelena Milinović u postupku protiv šestorice navijača odbacila optužnicu uz obrazloženje da pevanje pesme “Proći ćeš k’o Ćuruvija” nije pretnja već uvreda.

Kako se navodi u današnjoj odluci Apelacionog suda, koji je odlučivao o žalbi tužioca, prvostepeni sud je učinio povredu odredbi krivičnog postupka jer je izreka prvostepenog rešenja nerazumljiva i protivrečna razlozima koji su dati u obrazloženju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: