Čurkin: Podrška rezoluciji Srbije

Rusija će podržati nacrt rezolucije koji je Srbija podnela Generalnoj skupštini UN posle mišljenja MSP, kaže stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin.

Izvor: Beta

Utorak, 03.08.2010.

22:33

Default images

"Rezolucija će biti razmatrana. Ako govorimo o stavu Rusije, onda treba reći da ćemo podržati tu rezoluciju", rekao je Čurkin.

Ambasador Rusije, koja ovog meseca predsedava SB UN, rekao je da se nije sastao s kosovskim ministrom inostranih poslova Skenderom Hisenijem, koji na sednici učestvuje kao privatno lice, prenela je ruska agencija RIA-novosti.

"Od Hisenija nije stigla nikakva molba za susret", napomenuo je on.

Hiseni: Vreme za promenu Rezolucije 1244

Skender Hiseni (FoNet,arhiva)
Kosovski ministar spoljnih poslova Skender Hiseni izjavio je na sednici Saveta bezbednosti UN da je posle odluke Međunarodnog suda pravde "došlo vreme da se Rezolucija 1244 zameni novom rezolucijom", koja će prikazati realnost nezavisnog Kosova.

On je rekao da je cilj Kosova da što pre postane članica Ujedinjenih nacija i da je to "prirodan proces posle odluke MSP".

"Pozdravljamo mišljenje suda, koji je pokazao da je Kosovo poseban slučaj, sui generis. Budućnost i Kosova i Srbije je u EU i NATO i zbog toga moramo da imamo dobre dobrosusedske odnose", rekao je Hiseni.

On je kritikovao vlasti u Beogradu, zbog, kako je rekao, pomaganja "kriminalne srpske paravlasti na Kosovu".

"Međunarodna zajednica ne priznaje paralelne institucije i osuđujemo akcije srpskih kriminalnih paravlasti. Vlada Srbije zloupotrebljava i zbunjuje Srbe pozivima da ne sarađuju sa kosovskim institucijama, a ne nudi nijedno rešenje za probleme srpske zajednice na Kosovu", tvrdi Hiseni.

On je dodao i da je cilj Kosova ulazak u EU i NATO.

Ministar spoljnih poslova Kosova na sednici SB UN učestvuje kao gost, a ne kao zvaničnik nezavisne države.

Različiti stavovi članica SB o Kosovu

Ambasadori zemalja koje su priznale Kosovo ocenili su da je mišljenjem Međunarodnog suda pravde o legalnosti nezavisnosti Kosova okončan spor o tom pitanju i založili se za tehničke pregovore Beograda i Prištine koji ne bi zadirali u status Kosova.

Američka ambasadorka Rozmari Dikarlo je rekla da je mišljenje MSP-a "odlučno potvrdilo" stav SAD i drugih zemalja da proglašenje nezavisnost Kosova nije protivno međunarodnom pravu i pozvala druge zemlje da priznaju nezavisnost Kosova.

Ona je ocenila da je Kosovo napredovalo u konsolidovanju demokratije i institucija u polju decentralizacije, unapređenju kapaciteta policije i napretku raseljenih.

Predstavnik Francuske Nikola de Rivijer rekao je da je politička i bezbednosna situacija na Kosovu u celini stabilna uprkos, kako je rekao, "tragičnim incidentima koji su izolovani slučaj".

On je rekao da je nastavljen trend smirivanja situacije zabeležen od proglašenja nezavisnosti pre dve godine.

Mišljenje MSP-a potvrđuje da deklaracija o nezavisnosti nije bila u suprotnosti s međunarodnim pravom i rezolucijom 1244 i time bi trebalo da se završe pravni sporovi o Kosovu, a Beograd i Priština treba da se upuste u politički dijalog radi pronalaženja pragmatičnih rešenja za konkretne probleme.

Britanski ambasador Filip Parham rekao je da je Kosovo jedinstven slučaj uslovljen konkretnim činjenicama.

Mišljenjem MSP-a je okončana debata o statusu Kosova, rekao je Parham i dodao da nije moguće vratiti se pregovorima o statusu Kosova ili granica, jer bi se time Srbija sukobila sa zemljama koje su priznale Kosovo, a podstakla bi se i nestabilnost u regionu.

Kineski ambasador Li Baodong je rekao da je Peking oduvek smatrao da poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta predstavlja osnovu međunarodnog prava.

On je rekao da Kina smatra da je potrebno da se obe strane upuste u dijalog i pronađu rešenja i dodao da jednostrani potezi ne mogu doprineti smiriti situacije.

Li je rekao i da mišljenje MSP-a nije prepreka da Beograd i Priština vode dijalog radi rešavanja spora.

Ambasadori Ugande i Gabona su rekli da te zemlje nisu promenile stav posle odluke MSP-a. Predstavnik Gabona je kazao da ta zemlja poštuje teritorijalni integritet i suverenit Srbije.

Brazilska ambasadorka Rehina Kordeira Danlop je rekla da je Brazil i posle odluke MSP-a mišljenja da je rezolucija 1244 osnova za pronalaženje rešenja problema na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: