Pištaljka: Garancije Vlade Lukoilu

Vlada Srbije je pre dve godine produžila garancije Lukoilu da će platiti odštetu ako INA dobije spor u vezi sa imovinom Beopetrola, objavio portal Pištaljka.rs.

Izvor: B92

Utorak, 03.08.2010.

19:26

Default images

Vlada je tako prihvatila da plati do 117 miliona evra ako sud odluči da Lukoil mora da obešteti hrvatsku firmu, prenosi taj sajt.

"Pištaljka", koja prenosi anonimne prijave slučajeva korupcije, dobila je dokument koji pokazuje da su garancije Lukoilu istekle 22. oktobra 2008. i da su samo dan kasnije zaključkom Vlade obaveze produžene za još 5 godina.

Obrazloženje za tu odluku bilo je da se mora obezbediti "pravna sigurnost aktuelnim i potencijalnim učesnicima u procesu privatizacije".

U informaciji na osnovu koje je usvojen zaključak, a do koje je zahvaljujući jednom "duvaču u pištaljku" došao ovaj sajt, navodi se da je ruska kompanija tražila od Vlade, ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i Agencije za privatizaciju izmenu jednog člana ugovora o prodaji Beopetrola tako da se reči "koja je punovažna u periodu od pet godina nakon Dana zatvaranja" zamene rečima "koja je punovažna do okončanja svih postupaka, u kojima se raspravljaju ili se mogu raspravljati pitanja po tužbama INA Industrija nafte Zagreb ili njenih pravnih sledbenika, pred svim domaćim, inostranim ili drugim sudskim instancama ili drugim nadležnim organima".

"Ukoliko bi se prihvatila izmena teksta Ugovora o kupoprodaji društvenog kapitala na način kako je to formulisao Kupac, prihvatile bi se potencijalne obaveze za budžet Republike Srbije koje vremenski ne bi bile ograničene", stoji u informaciji.

Vlada je odlučila da se zaključkom obaveže da će eventualnu štetu platiti do 2013.

Podsećamo, hrvatska naftna kompanija Ina na sudu u Beogradu traži vraćanje 167 benzinskih pumpi ili nadoknadu od 117 miliona evra, kao i 90 miliona evra izgubljene dobiti zbog njihovog prisvajanja prodajom ruskom Lukoilu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: