EU traži ukidanje pretplate HRT-u

Pre nego što Hrvatska završi pregovore o ulasku u EU, moraće da ukine ili znatno promeni sadašnji način finansiranja Hrvatske radio-televizije, piše “Nacional”.

Izvor: Nacional

Utorak, 03.08.2010.

17:52

Default images

Izvori bliski hrvatskom pregovaračkom timu kažu da je to jedan od uslova koje je postavio Brisel kako bi se zatvorilo VIII poglavlje pregovora.

Reč je o jednom od najtežih poglavlja za zatvaranje, jer obuhvata i ukidanje državne pomoći brodogradilištima, što bi moglo izazvati stečajeve, a potom i proteste radnika koji će izgubiti posao, piše list.

U javnosti je manje poznato da, prema kriterijumima Brisela, taksa koju plaćaju gledaoci Hrvatske radio-televizije spada u red državne pomoći, a takav način finansiranja medija u EU je nedopustiv, piše “Nacional”.

Zato će Vlada do kraja godine morati da smisli novi način finansiranja HRT-a, a to će se verovatno postići novim Zakonom o HRT-u o kojem će poslanici u Saboru raspravljati na jesen.

Tek kad bude izmenjena sadašnja taksa, Hrvatska će smeti da završi pregovore s EU, zaključuje “Nacional”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: