Izrael pristao na saradnju sa UN

Uži sastav izraelske vlade sarađivaće u istrazi UN u vezi sa upadom izraelskih komandosa na turski brod u konvoju koji je 31. maja prevozio pomoć pojasu Gaze.

Izvor: B92

Utorak, 03.08.2010.

07:40

Default images

Ovo je prvi put da je Izrael pristao da učestvuje u istrazi Ujedinjenih nacija koja se tiče izraelske armije.

Podsetimo, u tom incidentu poginulo je devet turskih propalestinskih aktivista.

Posle dva meseca od napada na turski brod, formiraće se odbor koji će istražiti okolnosti tragičnog događaja.

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu rekao je da ta zemlja nema šta da krije i da će svet uvideti pravu istinu, odnosno da su mornarički komandosi upotrebili oružje u samoodbrani.

Humanitarci koji su bili na turskom brodu tvrde suprotno, odnosno, da su komandosi tukli i maltretirali aktiviste, palili im stvari bez ikakvog razloga.

„Mi ćemo učestovovati u radu Odbora, jer smo sigurni da su činjenice na našoj strani. Mi očekujemo fer i korektnu istragu koja će otkriti istinu“, kazao je Mark Regev, portparol izraelskog premijera.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun se zahvalio i Izraelu i Turskoj za "duh kompromisa".

On je rekao da istraga neće biti krivična, da će odbor imati pristup rezultatima turske i izraelske istrage, ali i da će moći da traži dodatne informacije.

„Ovo je događaj bez presedana. Želim da se zahvalim liderima Izraela i Turske za duh kompromisa. Nadam se da će ovo doprineti mirovnim procesima i poboljšanju odnosa Turske i Izraela“, rekao je Ban Ki Mun.

Odbor će početi da radi 10. avgusta. Njemu predsedava bivši premijer novog Zelanda Džefri Palmer, a njegov potpredsednik je odlazeći predsednik Kolumbije Alvaro Uribe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: