Dinar sve slabiji, cene sve veće

Uprkos intervenciji Narodne banke Srbije, dinar je nastavio da slabi. Domaća valuta tako je zabeležila novu najnižu vrednost prema evru od 106,63 dinara.

Izvor: B92

Utorak, 03.08.2010.

07:34

Default images

NBS je prodala u ponedeljak 40 miliona evra da bi ublažila prekomernu dnevnu oscilaciju kursa, a od početka godine prodala je ukupno milijardu i 687 miliona dinara..

Kurs dinara već na sadašnjem nivou obezbeđuje dovoljno jak podsticaj za rast izvoza i platno-bilansno usklađivanje, ocenio je viceguverner Narodne banke Srbije Bojan Marković.

On je naglasio da je samo deo ovog podsticaja već vidljiv, a njegov puni efekat tek treba da se ostvari.

S druge strane, zbog pada vrednosti dinara, građane Srbije do kraja meseca očekuju poskupljenja svih osnovnih životnih namirnica, piše "Blic".

Mleko i mlečni proizvodi već od danas se prodaju po ceni većoj u proseku za oko pet odsto.

Prema saznanjima lista, ulje će narednih dana poskupeti za 11 odsto, sokovi i alkoholna pića 10 odsto, dok se krajem meseca očekuju poskupljenja brašna, testenina, slatkiša i svežeg svinjskog i junećeg mesa.

Podsećamo, ministar trgovine Slobodan Milosavljević u jučerašnjim Vestima TV B92 izjavio je da u narednom periodu nema mesta poskupljenju hleba, kao i da država neće dati saglasnost za povećanje cena struje i gasa, sve dok su zamrznute plate i penzije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: