Nova istraga protiv Davinića

Više tužilaštvo podnelo zahtev za sprovođenje istrage protiv Prvoslava Davinića, nekadašnjeg ministra odbrane, zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj.

Izvor: Politika

Utorak, 03.08.2010.

00:29

Default images

Kako saznaje "Politika”, podnošenje zahteva u vezi je sa izvozom oružja od pre nekoliko godina, a prema navodima isporučeno oružje prodavano je po nižoj ceni.

Daviniću ovo neće biti prvo pojavljivanje pred sudom. Naime, Više tužilaštvo u Beogradu podiglo je, krajem maja, optužnicu protiv Davinića kojom ga tereti za krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

Optuženom se na teret stavlja da je 2005. u Parizu kao ministar odbrane Državne zajednice Srbija i Crna Gora, iskoristio svoje službeno ovlašćenje tako što je zaključio ugovor o pravu korišćenja satelita u vrednosti od oko 45 miliona evra nanevši štetu Republici Srbiji u tom iznosu.

Davinić je, navodi se u optužnici, protivno uredbi Ministarstva odbrane i bez saglasnost uprave za budžet i finansije Ministarstva odbrane, bez saglasnosti pravne uprave Ministarstva odbrane i bez saglasnosti Direkcije za imovinsko-pravne poslove zaključio ugovor sa izraelskom firmom "Imidž set”.

Prema nekim informacijama, postoji mogućnost da se na optužnici nađu imena još nekih ljudi.

Inače, bivši ministar odbrane je, 1. februara 2007. godine, oslobođen optužbi da je osobama iz svog obezbeđenja u naselju Cerak i Bežanijska kosa, dodelio stanove veće kvadrature od onih na koje su zakonom imali pravo i time oštetio budžet Državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Posle razmotrene žalbe koju je podnelo tužilaštvo, Vrhovni sud Srbije je potvrdio oslobađajuću presudu.

Protiv bivšeg ministra u toku je sudski postupak zbog afere "Pancir” Napomenimo da je istraga povodom afere "Pancir” zatražena krajem 2005. godine pošto je budžetska inspekcija Ministarstva finansija podnela krivičnu prijavu protiv Davinića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: