Eva Ras: Kriv je zakon, ne ja

Osim što je ostala bez nasleđene porodične penzije, Eva Ras će morati Fondu da vrati veliki deo novca. PIO: Nema pravo na isplatu sve dok prima honorare.

Izvor: B92

Utorak, 03.08.2010.

00:26

Default images

Glumica Eva Ras ostala je bez porodične penzije, koju je nasledila od supruga Radomira Stevića Rasa, a državi će morati i da vrati deo novca koji je primala od 2003.

Novac vraća, jer, za period u kome je radila i primala honorare, nije imala pravo na penziju. Nije reč ni o kakvom izuzetku, kažu u Fondu PIO, već o jednom od mnoštva slučajeva.

"Zakon je za sve isti i kaže da korisnici porodičnih penzija ne mogu da rade. Izuzetak su mladi, koji su od roditelja nasledili primanje, pa je njima dozvoljeno da, kao đaci ili studenti, rade preko omladinskih zadruga“, objašnjavaju u službi za odnose sa javnošću PIO fonda.

“Ovde je čak reagovano i sa zakašnjenjem, jer su Evi Ras godinama uplaćivani i honorari i penzija“.

Do 2003. godine, objašnjeno je u Fondu, preklapanja primanja nisu se lako otkrivala. Ali pošto je stupio na snagu novi Zakon o PIO, na svaki honorar poslodavac je dužan da uplati i doprinose. Tako se lako utvrđuje da li neko zarađuje i mimo porodične penzije.

A da je glumica primala svoju penziju, a ne porodičnu, mogla bi paralelno da prima i honorare.

Međutim, jednom prilikom objasnila je da primajući penziju svog supruga čuva uspomenu na njega.

"Eva Ras nikada nije konkurisala za penziju na osnovu svog staža, ali dok ne podnese zahtev ne možemo ni da govorimo o tome da li ispunjava sve uslove. S obzirom na to da snima filmove decenijama, te da je odavno ispunila starosni uslov, verovatno bi mogla da dobije ličnu penziju.“

Kao i Evi Ras, pre nekoliko godina isplata porodične penzije bila je obustavljena i Ružici Đinđić, udovici ubijenog premijera Zorana Đinđića. Naime, za angažovanje u Fondu "Dr Zoran Đinđić" dobijala je honorar za koji su joj uplaćivani i doprinosi za penziono osiguranje.

Kada su u Fondu upoređeni podaci, isplata penzije je obustavljena, sve dok nije prestala uplata honorara.

Ovakvi slučajevi nisu izuzeci, kažu u Fondu, već se rutinski primenjuju na sve korisnike, kako god da se zovu.

Zato će Eva Ras, osim što je ostala bez mesečnog čeka od 18.500 dinara, morati i da vrati u kasu Fonda penzije za sve mesece u kojima je imala i autorske honorare.

O tome postoji precizna evidencija, ali u Fondu "Novosti" ne saznaju o kom iznosu je reč. Ovde najavljuju da će se već narednih dana znati kako će biti rešen ovaj slučaj.

Zakon po kome joj je oduzeta penzija Eva Ras naziva surovim.

"Problem je u zakonu, a ne u meni. Zakon ne sme da bude protiv građana. Ako je loš, moramo da ga menjamo“, kaže Eva Ras za "Novosti".

Ona objašnjava kako joj je u petak stiglo obaveštenje da joj se obustavlja isplata penzije, i da je odmah u Zavodu za socijalno tražila da se ta odluka poništi.

"Reč je o ataku na moju ličnost i moj građanski status“, izričita je glumica.

"Ne mogu sa 70 godina da ostanem bez zdravstvenog osiguranja. Moj pokojni suprug zaradio je penziju, niko mu je nije poklonio. Ja sam je uzela, jer sam njegova udovica, a on ima pravo da živi kroz mene“, kaže ona.

Najavu da će podneti tužbu sudu u Strazburu opravdava željom da Evropska unija sazna za ovaj zakon i kako se maltetiraju porodični penzioneri.

"Nije mi poznato da je još nekom od mojih kolega na ovaj način ukinuta penzija. Mislim da sam ja jedinstven slučaj“, zaključuje Eva Ras.

U dva navrata Eva Ras je konkurisala i za nacionalnu penziju, koja se dodeljuje zaslužnim umetnicima. Odbijena je. Na poslednji, treći, nije se prijavila.

U Ministarstvu kulture nemaju objašnjenje zašto se ova umetnica nije našla na spisku odabranih koji primaju 50.000 dinara, jer Komisija određuje konačan spisak, na kome se prošle godine našlo 50 imena.

Vlada Srbije i mimo odluka komisije svake godine doda po nekoliko imena na ovaj spisak, bez obrazlaganja kriterijuma. Tako se ova istaknuta umetnica nije našla na listi sa više stotina imena "zaslužnih umetnika".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: