Uhapšeni napadači na Pančića

Policija je saopštila da je, u saradnji sa BIA, uhapsila dvojicu mladića koji se sumnjiče za napad na novinara nedeljnika "Vreme" Teofila Pančića.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 03.08.2010.

10:59

Default images

Uhapšenima Danilu Žuži (1991) i Milošu Mladenoviću (1992), određeno je zadržavanje do 48 sati. Tužilaštvo ih tereti za dela ugrožavanja sigurnosti i nasilničko ponašanje.

U izjavi za B92 Teofil Pančić kaže da je zadovoljan zbog brze intervencije policije kao i da nije iznenađen informacijom da napadači pripadaju ekstremističkim desničarskim organizacijama.

Dva mladića, 19-godišnji Danilo Žuža i 18-godišnji Miloš Mladenović pre 10 dana napali su i teško povredili novinara Teofila Pančića.

Napadači, inače pripadnici ekstremističkih desničarskih organizacija, 24. jula su pratili Pančića još od Zelenog venca, da bi ga metalnim šipkama napali u centru Zemuna. Kod njega je tada konstatovana kontuzija lobanje i povrede ruku.

Njihov napad zabeležile su i sigurnosne kamere. Možete pogledati video snimak sigurnosne kamere u noći napada koji je objavio MUP Republike Srbije.

Današnje hapšenje jedan je od retkih napada na novinare koji je policija rešila.

Među nerešenim slučajevima su ubistva Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović, kao i bombaški napad na Dejana Anastasijevića.

U slučaju Brankice Stanković napadači su procesuirani, ali oslobođeni, dok se suđenje za napad na snimatelja B92 Boška Brankovića odugovlači.

Pančić o hapšenju

Teofil Pančić kaže da ga podatak da je reč o desničarima ne čudi, ali i da je zadovoljan reakcijom policije.

Pančić navodi da nije iznenađen činjenicom da nasilnici dolaze iz ekstremnih desničarskih organizacija.

"To je i dokaz da, kada se želi i kada nema političkih prepreka, onda policija i može da uradi ono što treba u zaštiti bezbednosti građana", rekao je Pančić.

"Sve je ukazivalo na tu strukturu, na tu vrstu ljudi, jer odatle dolazi daleko najveći deo onoga što je nasilje, agresija, mržnja, netolerancija, što je nekakva duhovna i moralna beda... To dolazi iz tih krugova i u tom smislu ja time nisam ni najmanje iznenađen", rekao je on.

Pripadnici desničarskih grupa

Da je reč o nacionalistima, dokaz je i Fejsbuk profil Danila Žuže.

On je na početnu stranicu postavio fotografiju na kojoj je u majici sa natpisom "Srbija Srbima, nema predaje, borba se nastavlja".

Među brojnim porukama koje je slao preko svog profila su i pozivi na raspirivanje rasne, verske i netrpeljivosti prema homoseksualcima, pa je u nekim od njegovih statusa pisalo: “Na ovoj Adi treba pod hitno dozvoliti da počnu rasni nemiri, Cigane u Indiju, Kineze u Japan.”

Takođe, pozivao je na linč pripadnika LGBT rečima: “Nož, lanac, homoseksualac”, “LGBT-UDRI IH I TI”.

Imao je i poruku za pripadnike određenih političkih grupa: “Neka znaju dosovci, gej paradu ako dozvole, da će Srbi svi noževe uzeti, ulicama krv će proliti”.

Poslednje što je Žuža na svom profilu, pred hapšenje, napisao - jeste: “A nebo te zove i Sunce u podne, loš osećaj te prati, brate, nikako da ode”.

Deklariše se kao “srpski rasni idealista” i učlanjen je u nekoliko ekstremnih desničarskih grupa, a jedan od životnih motoa mu je “Pravoslavlje ili smrt”.

Osim toga, na početnoj stranici su i pojedini komentari koji jasno ukazuju na to da bi upravo on mogao biti napadač (iz autobusa) na Pančića.

Ugrožavanje sigurnosti i nasilničko ponašanje

Zbog napada na Teofila Pančića, Prvo osnovno javno tužilaštvo podnelo je zahtev za sprovođenje istrage i određivanje pritvora protiv Miloša Mladenovića i Danila Žuže iz Beograda, izjavio je šef kabineta republičkog javnog tužioca Vlada Đorđević. Tužilaštvo tereti Mladenovića i Žužu da su izvršili kvalifikovani oblik krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti, kao i kvalifikovani oblik nasilničkog ponašanja, precizirao je Đorđević.

On je napomenuo da Tužilaštvo predlaže i da se osumnjičenima odredi pritvor.

"Tužilaštvo još jednom ponavlja da se napadi na novinare neće tolerisati i da će se za izvršioce ovih krivičnih dela tražiti najstrože kazne", kazao je Đorđević.

Uhapšeni na osnovu DNK analize

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je identitet osumnjičenih utvrđen na osnovu DNK analize, pošto su na predmetu kojim je Pančić pretučen pronađeni tragovi DNK napadača.

On je naveo da je bilo teško utvrditi identitet počinilaca, jer su sigurnosne kamere na okolnim zgradama u Zemunu gde se dogodio incident snimile napadače s leđa.
Uhapšeni Danilo Žuža i Miloš Mladenoviæ (Foto: MUP)
"Počinioci tog krivičnog dela nisu se mogli identifikovati zato što su bili okrenuti leđima. Bila je neophodna pomoć svih onih koji su bili neposredni svedoci ili su imali bilo koja druga saznanja", kazao je Dačić.

On je naveo da je policija razgovarala sa osumnjičenim napadačima i da je posle poklapanja DNK tragova došla do neposrednih dokaza na osnovu kojih je uhapsila napadače.

"MUP će i dalje štititi građane, novinare posebno zbog toga što oni obavljaju jednu specifičnu delatnost od javnog interesa i veoma često su zbog obavljanja te delatnosti izloženi raznim oblicima nasilja", poručio je Dačić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da izražava veliku zahvalnost građanima koji su pomogli inspektorima u prikupljanju osnovnih saznanja vezanih za opis izvršilaca i onima koji su svojim saznanjima dali izuzetan doprinos na rešavanju ovog slučaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

145 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: