Dan sećanja na holokaust Roma

Apelima za toleranciju i obeležavanje mesta na kojima su ih nacisti masovno likvidirali, Romi iz Evrope obeležili su u Aušvicu Dan sećanja na holokaust Roma.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 02.08.2010.

19:35

Default images

"Molimo za skromne spomen ploče o strašnoj nepravdi koja se desila pripadnicima našeg naroda", kazao je predsednik Udruženja Roma u Poljskoj Roman Kvjatkovski.

On je podsetio da su spomenik u bivšem "ciganskom logoru" u Aušvic-Birkenau i stalna izložba o romskom holokaustu u muzeju logora jedino podsećanje na stradanje njegovog naroda tokom II svetskog rata.

Na pomenu žrtvama holokausta Roma okupilo se oko 500 predstavnika Roma iz raznih evropskih zemalja, preživeli logoraši ili njihove porodice, na 66. godišnjicu likvidacije Cigojnerfamilienlagera, porodičnog logora koji su nacisti krajem februara 1943. godine otvorili za Rome deportovane iz 14 evropskih zemalja.

Na današnji dan pre 66 godina, u noći između 2. i 3. avgusta, nacisti su taj porodični logor likvidirali i usmrtili u gasnim komorama 2.897 Roma iz logora, uključujući tu i decu.

Tokom Drugog svetskog rata u Aušvic su nacisti odveli više od 23.000 Roma a većina, 21.000, u Aušvicu su pobijeni ili umrli u neljudskim uslovima boleština, gladi i teškog fizičkog rada.

Romi su danas iz Aušvica apelovali na Evropljane i vlasti zemalja starog kontinenta da budu tolerantni i da ne gaze osnovna ljudska prava Roma.

"U mnogim zemljama Evrope uslovi u kojima žive Romi nisu dobri. Poriču nam osnovna ljudska prava, kao što je to nedavno bilo u Mađarskoj. Diskriminacija Roma i Sinti mora zauvek da bude proterana iz života naroda Evrope", kazao je na današnjoj komemoracija romskim žrtvama u Aušvicu šef Saveta nemačkih Sinti i Roma Romani Rose.

Gejza Adam iz slovačke Stranke romske koalicije upozorio je danas da Evropska unija pomaže Romima preko raznih programa, ali da često ta pomoć iz evropskih fondova uopšte ne dopire do onih kojima je namenjena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: