Tužba kompanije "Ina" "ništa novo"

Tužba hrvatske kompanije "Ina" protiv države Srbije nije ništa novo i na sudskim organima je da rade svoj posao, rečeno je u Vladi Srbije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.08.2010.

18:29

Default images

"Ina" zahteva da joj se vrati 167 benzinskih pumpi "Beopetrola", ili 117 miliona evra, uz dodatnih 90 miliona evra izgubljene dobiti.

Srbija je Hrvatskoj ponudila potpisivanje dvostranog sporazuma o vraćanju imovine koja je ostala na teritoriji druge države, kojim bi se rešila sporna pitanja sukcesije, ali Zagreb već 7 meseci ne odgovara na tu ponudu, objašnjeno je u Vladi.

Sporazumom o sukcesiji bivše SFRJ definisana je njegova primena posle 31. decembra 1990. godine i to po teritorijalnom principu, što znači da imovina zatečena na teritoriji jedne od članica bivše zajedničke države posle tog datuma prelazi u njeno trajno vlasništvo, bez obzira na to što je vlasnik bilo neko pravno lice iz druge nekadašnje jugoslovenske republike.

Ugovor kompanije "Ina" o pripajanju delova "Beopetrola" sklopljen je pre datuma koji je definisan u Sporazumu o sukcesiji i po tada važećim propisima.

Prema tvrdnjama rukovodilaca kompanije iz Hrvatske, Srbija je prisvojila benzinske pumpe "Ine" i zajedno sa "Beopetrolom" prodala ih ruskom "Lukoilu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: