HRT: "Ina" tuži Srbiju

Hrvatska naftna kompanija "Ina" na sudu u Beogradu traži povrat 167 benzinskih pumpi ili 117 miliona evra.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 01.08.2010.

21:47

Default images

"Ina" takođe traži i 90 miliona evra izgubljene dobiti zbog njihovog prisvajanja prodajom ruskom "Lukoilu", javila je Hrvatska radio-televizija.

HRT izveštava da je srpska vlada benzinske pumpe prisvojila i zajedno sa "Beopetrolom" prodala ruskom "Lukoilu" i ističe da u Srbiji niko ne želi da komentariše taj slučaj. Iz "Ine" tvrde i da ne odustaju od tužbe i da su spremni za narednu raspravu u septembru.

U vreme prodaje "Beopetrola" "Lukoilu" na čelu srpske Agencije za privatizaciju bio je sadašnji premijer Mirko Cvetković, izveštava HRT.

Bivša savetnica za energetiku u Vladi Srbije Zorana Milanović smatra da je prodaja bila problematična, ali da "'Lukoil' nije kriv i nema problem, već problem ima srpska strana".

Sudski spor mogao bi da traje godinama, a srpska vlada se u ugovoru s "Lukoilom" obavezala da će snositi eventualne sudske troškove, izveštava HRT.

O ovoj temi možete čitati i na našoj stranici Biz.

Novo ročište 17. septembra

Novo ročište u sporu po tužbi “Ine“ protiv države Srbije zakazano je za 17. septembar u Privrednom sudu u Beogradu, rekao je za Betu advokat Sava Anđelković koji u tom sporu zastupa Akcijski fond Srbije.

Anđelković je ocenio da je tužba kojom “Ina“ traži odšetu zbog prodaje “Beopetrola“, pravno neuredna.

"Tužba ’Ine’ nema pravno utemeljenje jer ne postoji važeći propis na kojem se zasniva", istakao je Anđelković.

On je objasnio da Srbija i Hrvatska još nisu ratifikovale bilateralni sporazum o vraćanju imovine koja je ostala na teritoriji druge države, a na snazi su i dalje uredbe obe države o imovini privatnih preduzeća i građana u skladu sa kojima je i obavljena prodaja “Beopetrola“.

"U Hrvatskoj se vode slični postupci kao što je spor koji ’Ina’ vodi u Srbiji i tamošnji sudovi postupaju na isti način kao i u Srbiji, pozivaju se na važeće državne uredbe jer ne postoji pravna praksa na koju bi se pozvali", rekao je Anđelković.

Poslednje ročište u Privrednom sudu u Beogradu po tužbi “Ine“ održano je krajem maja ove godine. Tada je pravni zastpnik Agencije za privatizaciju Zoran Obradović osporio navode tužbe, navodeći da nisu prezizirane odredbe ugovora o prodaji “Beopetrola“ koje “Ina“ smatra ništavnim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: