Prekinut štrajk prevoznika u Grčkoj

Vlasnici kamiona u Grčkoj saopštili su sinoć da završavaju sedmodnevni štrajk i počinju pregovore s vladom.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 01.08.2010.

18:06

Default images

Štrajk je izazvao velike nestašice goriva i nezapamćene blokade saobraćaja u toj zemlji u jeku turističke sezone.

Konzul Srbije u Atini Jovica Čekić rekao je za B92 da goriva na pumpama ima. Prema njegovim rečima, konzulatu je potvrđeno da pumpe u Atini i Solunu imaju gorivo. Situacija u ostalim gradovima normalizovaće se tokom dana.

Čekić kaže da u konzulatu imaju utisak da štrajka više neće biti, zbog čega savetuje građanima Srbije da slobodno putuju u Grčku.

„Savet našim građanima koji se sada upućuju u Grčku je da bar tog problema i te vrste štrajka tokom njihovog boravka u Grčkoj neće biti“, rekao je on.

Čekić dodaje su se ljudi u Grčkoj i do sada snalazili da na razne načine dođu do goriva, što je jedan od razloga što na pumpama od jutros nema velikih gužvi.

Situacija u Grčkoj se donekle smirila kada je vlada u subotu uveče predložila ukidanje svoje odluke o radnoj obavezi, ako vozači kamiona obustave štrajk zbog protivljenja najavljenim reformama sektora koje se odnose pre svega na cenu i broj godišnjih dozvola za rad.

„Uzevši u obzir probleme koji su nastali zbog toga što tržište nije snabdevano hranom, gorivom i drugim proizvodima, i zbog odgovornosti koju imamo, izglasali smo prekid štrajka sa tesnom većinom glasova“, rekao je Giorgos Corcatos, portparol sindikata kamiondžija.

Vozači kamiona su u ponedeljak započeli štrajk zbog planova vlade da liberalizuje izdavanje godišnjih dozvola za prevoz i uvede stranu konkurenciju, u skladu s reformskim planom postignutim sa Evropskom unijom.

Vlada Grčke naredila je u sredu štrajkačima da se vrate na posao u roku od 24 sata, zapretivši im u suprotnom oduzimanjem dozvola za rad i hapšenjem. Iako je vlada popustila, a sindikat objavio prekid štrajka, kamiondžije ipak čekaju ishod pregovora.

Po odluci Vlade Grčke, angažovani su vojni kamioni i brodovi za snabdevanje građana gorivom, a vojnici su počeli da voze kamione-cisterne oduzete od privatnika koji štrajkuju.

Cisterne pod policijskom pratnjom snabdevaju i benzinske pumpe. Nestašica goriva pogodila je desetine hiljada Grka, kao i strane turiste, navode turistička udruženja, upozoravajući da su sve brojnija i otkazivanja rezervacija u hotelima. Ovim štrajkom bila su najviše pogođena grčka ostrva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: