Pakistan: Velike poplave, pa zaraze

Severozapad Pakistana pogodile najgore polave u poslednjih osam decenija. Nova opasnost preti od zaraznih poplava.

Izvor: B92

Nedelja, 01.08.2010.

11:51

Default images

Milion i po Pakistanaca čeka pomoć, dok polako nestaju zalihe hrane i vode. Veliki broj stanovnika zarobljen je u zabačenim oblastima zemlje.

Srećom, kiša je prestala da pada, i voda iz nabujalih reka počela je da se povlači, što olakšava rad spasilaca. Lekari, međutim, upozoravaju da sada preti opasnost od epidemija zaraznih bolesti.

Najgore poplave u poslednjih nekoliko decenija, odsekle su od sveta 27 000 ljudi u mestima na severozapadu Pakistana.

Lokalni zvaničnici utvrdili su da je načinjena ogromna šteta - čitava sela su nestala, stoka su udavila, a potopljeni su i silosi. Uništeni su i brojni putevi i veliki broj mostova.

"Trudimo se da iskoristimo pšenicu koja je preostala, sve se od vode pokvarilo. Ostali smo bez ičega, zavisimo od božje milosti, ničega nema osim navlaženog žita", požalio se lokalni meštanin Mardžan Kan.

"Koristimo privatni splav kako bismo prevozili ljude kroz poplavljenu oblast. Vojska nam je naložila da smanjimo cenu prevoza. Svesni smo da je situacija teška, ali ovo ide i na našu štetu", upozorava stanovnik poplavljenog područja, Muzamil Kan.

U pomoć su prikočile vojska i mnogobrojne humanitarne organizacije. Vojska je napravila kampove za prihvat stanovništva sa poplavljenih područja, kaže kapetan Burer.

"Ovaj prihvatni kamp je napravila pakistanska vojska za ljude pogođene poplavama i mi im sada delimo suvu hranu. Danas smo imali četiri tone hrane, uključujući brašno, šećer i ulje. Osim u kampu, hranu do ugroženih dopremamo čamcima i helikopterima", objašnjava kapetan Burer.

I Sjedinjene Američke Države najavile su da će obezbediti 10 miliona američkih dolara kako bi pomogle ugroženom stanovništvu. U međuvremenu, lekari upozoravaju na opasnost od izbijanja bolesti, poput dijareje, groznice i kožnih oboljenja, uključujući čak i koleru u nekim oblastima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: