Izrael proteruje decu migrante

Izrael je odobrio kompromisni plan o deportaciji 400 dece stranih radnika, dok će 800 preostalih ostati u jevrejskoj državi.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 01.08.2010.

21:18

Default images

Deca migranata, čiji su roditelji ušli u Izrael legalno mogu da ostanu, ako su upisana u narednu školsku godinu, a da su prethodnu završila u zemlji iz koje su došla.

Uslov je i da govore hebrejski jezik i da žive u toj zemlji više od pet godina. Dokumentacija koja to dokazuje mora se podneti u roku od tri nedelje. Ostali će biti proterani zajedno sa svojim porodicama.

Izraelska vlada je zapravo odobrila preporuke interministarskog komiteta o statusu dece stranih radnika. Trinaest ministara je glasalo za, deset ih je bilo protiv, dok su se četiri uzdržala.

Dečji fond UN oštro je kritikovao tu odluku, ocenivši da "politika vlade (Izraela) predstavlja veliko kršenje međunarodnog sporazuma o pravima dece, koji je Izrael potpisao".

Ministar industrije, trgovine i rada Benjamin Ben - Eliezer je takođe kritikovao odluku rekavši da "to nije jevrejska država", koju on zna, "koja deportuje decu".

On je upozorio da nije pravi trenutak za Izrael da radi tako nešto. Međutim, izraelski ministar unutrašnjih poslova Eli Jišaj, iz verske partije Šas, kritikovao je odluku vlade što nije dovoljno stroga i što će 800 dece ostati u Izraelu.

Problem dece stranih radnika izazvao je žučnu debatu.

Premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da Izrael ne želi da stvori podsticaj za stotine hiljada nelegalnih migranata da preplave zemlju.

"Na našu odluku su uticala dva glavna obzira, humanost i cionizam", rekao je Netanijahu, naglasivši da se traži način da se "apsorbuju deca" koja su odrasla u jevrejskoj državi i obrazovana kao Izraelci.

U Izraelu ima oko 200.000 stranih radnika, uključujući 100.000 ilegalnih.

Izrael je od devedesetih godina prošlog veka počeo da zapošljava strane radnike, u nedostatku sopstvenih, za slabo plaćene poslove koje Izraelci neće da rade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: