"Cilj je borba protiv Al Kaide"

Predsednik SAD Barak Obama je rekao da su ciljevi američke administracije u Avganistanu umereni i da SAD neće nametati svoj model demokratije.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 01.08.2010.

21:07

Default images

Predsednik svetske supersile i većina zvaničnika tvrde da cilj SAD u Avganistanu nije izgradnja demokratije po američkom modelu, već borba protiv Al Kaide.

Američki zvaničnici pokušavaju da pronađu formulu za obračunavanje stepena uspeha koji je ostvaren u borbi protiv talibanskih ekstremista, uoči revizije strategije koja je najavljena za decembar, javlja Rojters.

"Niko ne smatra da će u Avganistanu biti uveden model Džefersonove demokratije", rekao je Obama u intervjuu američkoj televizijskoj mreži CBS.

"Ono čemu težimo su umereni ciljevi - ne dopustiti teroristima da deluju iz ovog regiona, ne dozvoliti im da izgrade velike logore za obuku i planiraju napade na SAD nekažnjeno. To može biti ostvareno", rekao je Obama.

Istovremeno, šef Pentagona Robert Gejts je rekao da vebsajt "Vikiliks", zbog objavljivanja poverljivih informacija o ratu u Avganistanu snosi, u najboljem slučaju, moralnu odgovornost.

Zvaničnici SAD sprovode istragu da bi utvrdili na koji način su procurila poverljiva dokumenta, koja bi, kako strahuju, mogla da ugroze živote i unize reputaciju savezničke vojske.

Strategijom za Avganistan, donetom u decembru prošle godine, Obama je predvideo povećanje broja američkih trupa za 30.000 vojnika i početak povlačenja u julu 2011. godine, pod uslovom da se za to steknu pravi uslovi, navodi britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: