Malen: Napad na Iran loša ideja

Šef generalštaba američke vojske Majk Malen izjavio je da vojska SAD ima plan da napadne Iran, ali je upozorio da je takav napad "loša ideja".

Izvor: B92

Nedelja, 01.08.2010.

17:06

Default images

Admiral Malen je više puta ponovio da bi vojni napad na Iran imao ozbiljne i nepredvidive posledice širom Bliskog istoka.

Malen, međutim, istovremeno poručuje da je mogućnost da Teheran razvije nuklearno naoružanje neprihvatljiva.

U intervjuu za američku televiziju NBC, on je rekao da "vojna akcija ostaje jedna od opcija ako to bude potrebno" i da, "ako do toga dođe, vojska ima pripremljen plan".

Malen nije, međutim, želeo preciznije da objasni detalje tog plana.

On je upozorio i da Vašington ne bi smeo da dozvoli da ekonomska kriza koja je zahvatila SAD spreči zemlju da i dalje ima ulogu velike sile.

"Već nekoliko godina zabrinjava me to što se udaljavamo od naše uloge na svetskoj sceni... za to je odgovorna i ekonomska situacija", rekao je Malen, dodavši da bi recesija mogla da vodi SAD u još veću izolaciju.

Izolacija, "u svetu koji traži veću angažovanost na globalnom planu, mogla bi da nas oslabi", zaključio je šef generalštaba američke vojske.

On je dodao i da je pokušao da učvrsti veze sa ekonomskim silama poput Indije, Kine i Brazila, zamerajući Pekingu što je prekinuo veze s vojskom SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: