Heljda spas za planinska sela

Uzgoj heljde mogao bi da bude dodatni izvor prihoda za mnoge poljoprivrednike u sve pustijim planinskim selima širom Srbije.

Izvor: B92

Nedelja, 01.08.2010.

16:55

Default images

U selu Ploče, na obroncima Kopaonika, ova cvetnica se proizvodi na isti način kao vekovima unazad - bez ikakve upotrebe pesticida ili veštačkih đubriva.

Na potezu između Aleksandrovca i Jošaničke Banje, na obroncima Kopaonika, deluje neverovatno da bi neko uopšte mogao da uspešno uzgaja žitarice. Međutim, na 1 200 metara nadmorske visine, Miloje Jovančević uzgaja heljdu.

Heljda, koja nije botanički srodna žitu, trenutno cveta na 2,5 hektara, međutim Jovančević se nada da bi te površine uskoro mogle da budu znatno veće.

Sorta je slovenačka Siva golubica. Ona može da da rod od dve do tri tone prinosa po hektaru bez ikakve upotrebe đubriva, kaže Miloje Jovančević.

U heljdi je pronađen rutin - supstanca koja ima ulogu u kontroli krvnog pritiska i propustljivosti krvnih sudova. Zbog te, ali i drugih blagotvornih osobina, brašno heljde je važna namirinca u makrobiotičkoj ishrani.

Međutim, čak i van koristi po zadravlje, heljda iz Ploča je karakteristična po tome što se uzgaja bez ikakvih pesticida.

Na 1 200 metara nadmorske visine ne postoji ni jedan parazit koji napada heljdu i zato nikakvo prskanje nije potrebno.

Nije potrebno nikavo đubrejne ni pesticidi, ona je prirodno otporna i ne zahteva nikakve posebne uslove, objašnjava Dalibor Tomić sa Poljoprivrednog fakulteta u Čačku.

Zbog svojih osobina, brašno heljde je skuplje od drugih - prošle godine cena je bila 150 dinara po kilogramu.

Za siromašna planinska sela, gde je su klima i zemljište nepovoljni za uzgoj drugih žitarica, uzgoj ove biljke bi mogao da bude jedno od rešenja protiv siromaštva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: