Bez većih zastoja na putevima

Gužve na putevima u Srbiji zbog najveće smene turista u godini. Bez velikih zadržavanja na granicama i naplatnim rampama.

Izvor: B92

Nedelja, 01.08.2010.

11:00

Default images

Prvi avgustovski vikend u Srbiji svake godine obeležen je gužvama na putevima kao i zastojima na graničnim prelazima.

Međutim, ove godine, i pored velikog broja turista, nema većih zastoja na naplatnim rampama koje rade punim kapacitetima dok zadržavanja na graničnim prelazima uglavnom ne prelaze jedan čas.

Ekonomska kriza ostavila je izgleda i neke pozitivne posledice - letnje turističke gužve na srpskim putevima ove godine nisu velike kao što smo navikli.

Osim na graničnom prelazu Horgoš, gde su se vozila u pojedinim trenucima zadržavala i do dva sata, na ostalim ulazima u zemlju i izlazima iz zemlje nema većih zadržavanja.

“Ne, nismo čekali dugo, ali je put veoma loš. Asfalt nije napravljen kako treba na autoputu, sve od Slovenije, pa dovde”, kaže jedan od putnika na prelazu Gradina između Srbije i Bugarske.

Da zadržavanja na graničnim prelazima budu što kraća trude se i u pograničnim službama - carini i policiji.

Sa ubrzanom kontrolom, granični prelaz Gradina dnevno pređe gotovo 50 000 putnika.

“Kad je na samom prelazu zadržavanje duže od dva časa, onda pristupamo minimumu granične kontrole gde se popušta sa kontrolom - utvrđujemo samo identitet putne isprave lica koje prelazi državnu granicu ili lične karte i verodostojnost tog dokumenta kojim putuje”, objašnjava komandir stanice na graničnom prelazu Gradina Slaviša Igić.

“Razmenjujemo informacije i sa ostalim graničnim prelazima, primera radi sa Horgošem i Kelebijom, pa smo tako često obavešteni koja je frekvencija na našoj ulaznoj, odnosno na njihovoj izlaznoj strani”, kaže šef carinske ispostave Gradina Vladimir Stojanović.

Za savet u izboru najboljeg mesta za prelaz granice najbolje je obratiti se Auto-moto savezu Srbije (AMSS).

“Na graničnim prelazima tokom vikenda beležili smo i višečasovna zadržavanja, međutim situacija se menja iz časa u čas”, kaže Artur Poletan iz AMSS-a.

“Vozačima savetujemo da kada se približavaju graničnim prelazima pozovu naš operativni centar kako bi dobili preciznu informaciju o trenutnim zadržavanjima kako bi ih eventualno uputili na alternativne granične prelaze”, poručuje on.

Osim graničnih prelaza, kritične tačke za zastoje su i naplatne rampe na autoputevima koje rade maksimalnim kapacitetima. Primetan je veći broj vozila na svim putevima u Srbiji.

O stanju na putevima u zemlji opširnije se možete informisati na našoj stranici Vreme.

Saobraćajna policija savetuje oprez

Glavni uzroci saobraćajnih nesreća na putevima u Srbiji su neprilagođena brzina i preticanje na mestima gde to nije dozvoljeno.

Kada su na putevima u Srbiji gužve, kao proteklog vikenda, a kolovozi vlažni, postoje još veći uslovi da do saobraćajne nesreće dođe. Zato je veoma važno slušati savete saobraćajne policije.
Saobraæajna policija savetuje oprez (Tanjug, arhiva)
Tehnička ispravnost vozila, blagovremeno planiranje i polazak na put, poštovanje propisa - pre svega onih koji se odnose na ograničenja brzine, preticanje, držanje odstojanja i nekonzumiranje alkohola - osnovni su saveti saobraćajne policije.

Za one koji ih se ipak ne pridržavaju, saobraćajci će primeniti novi metod kontrole, najavljuje glavni policijski inspektor dr Jovica Vasiljević.

“Mi ćemo vozilo isključivati na samim naplatnim rampama. Znači, prekršaj će biti otkriven tokom vožnje na određenoj deonici na Koridoru 10, a mi ćemo vozača isključiti i sankcionisati nakon naplatne rampe kako bismo povećali bezbednost saobraćaja”, poručuje on.

U saobraćajnoj policiji kažu da će nastaviti da pojačanim prisustvom i novim metodama kontrole povećavaju bezbednost saobraćaja kako bi se nastavio dobar trend smanjenja broja saobraćajnih nesreća kojih je za 30 posto manje nego u prvih sedam meseci prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: