Plaćate li poreze?

U prvoj polovini ove godine poreska uprava podnela je preko 1.000 prijava protiv građana i firmi koji su pokušali da utaje 7,5 milijardi dinara poreza.

Izvor: B92

Nedelja, 01.08.2010.

13:31

Default images

Prošle godine otkrivene su utaje poreza vredne 15 milijardi dinara i pored različitih ideja koje su građani i firme primenjivali kako bi izbegli plaćanje poreza.

Najvažniji porez za državu je PDV, jer se putem njega puni više od polovine budžeta, zbog čega su i kontrole kod ovog poreza najstrože.

“Tvoje ime je Petar Petrović i živiš u Beogradu. Imaš lepu kuću i lep auto. Lepo živiš. Ono što nije lepo je da državi Srbiji na ime poreza duguješ 112 hiljada 350 dinara. To možeš da rešiš tako što ćeš doći u poresku upravu i platiti porez. Ako to ne učiniš, doći ćemo mi do tebe. Jer Petre, ne zaboravi - mi znamo gde živiš!”

Ovo bi mogla da bude reklama srpske poreske uprave, koja je jedna od najefikasnijih u Evropi.

Naime, tokom 2009. godine otkrivene su utaje poreza vredne 15 milijardi dinara.

“Postoje primeri ubacivanja ‘fantom’ firmi - koja se registruje i pojavi se jedanput ili par puta u prometu. Uglavnom se pojavljuju u kratkom vremenskom periodu i onda nemate ni osnivača ni bilo koga”, kaže pomoćnik direktora Republičke poreske uprave Zoran Vasić.

“Kod poreza na dobit, koji je isto jedan od izdašnih poreskih oblika, imate situacije gde se ne prikazuju u potpunosti prihodi, ili se lažnim fakturama povećavaju rashodi”, objašnjava on.

Najvažniji porez za državu je PDV, jer se putem njega puni više od polovine budžeta, zbog čega su i kontrole kod ovog poreza najstrože. Međutim, postoje i porezi koji nisu tako “izdašni”, ili koji su teže naplativi.

“Postoji priča o tome da država negde i ‘žmuri’ na neplaćanje poreza, zato što to ima i socijalni aspekt”, kaže ekonomista Goran Nikolić.

“Neki ljudi prosto žive ‘na margini’, zahvaljujući tome što se bave nekim vrstama radnji koje nisu legalne, a državi bi bilo suviše skupo da sprovede kontrolu”, rekao je on.

Vera da neće biti uhvaćeni najčešći je motiv onih koji ne plaćaju porez, što nas vraća na početak priče.

U anketi postavljenoj u rubrici Biz, gotovo polovina posetilaca na pitanje da li izbegavaju plaćanje poreza državi odgovara da to ne rade i da poreze plaćaju redovno, dok oko 35 odsto kaže da izbegava plaćanje poreza kad god može.

Čak i najveštiji na kraju, međutim, bivaju uhvaćeni.

Kako nezvanično saznajemo, poreska uprava ovih dana podnela je krivičnu prijavu za prekršaj vredan čak 700 milona dinara, što je najveći pokušaj utaje poreza u poslednje dve godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: