Grčka vojska doprema benzin

U snabdevanje grčkog tržišta gorivom uključila su se i vojna vozila koja su počela da dopremaju benzin aerodromima, bolnicama i elektranama.

Izvor: B92, Beta

Petak, 30.07.2010.

23:02

Default images

Cisterne pod policijskom pratnjom snabdevaju benzinske pumpe. Štrajkači su napali nekoliko vozila, ali nije bilo većih sukoba.

Po odluci Vlade Grčke, sinoć su angažovani vojni kamioni i brodovi za snabdevanje građana motornim gorivom, a vojnici su počeli da voze kamione-cisterne oduzete od privatnika koji štrajkuju.

Privatna vozila naftnih kompanija rade 24 časa dnevno, a avioni grčke mornarice takođe pokušavaju da dostave gorivo ostrvima.

Višednevni štrajk većine od 60.000 privatnih prevoznika u Grčkoj poremetio je privredu, trgovinu i turizam i to usred sezone godišnjih odmora.

Vlasnici kamiona odlučili su da se ogluše o naređenje Vlade o uvođenju radne obaveze i nastave štrajk zbog kojeg je došlo i do nestašice namirnica širom Grčke, posebno na ostrvima.

Ignorisanje radne obaveze u Grčkoj povlači krivičnu odgovornost i gubitak dozvole za rad.

Suština spora prevoznika i Vlade su cena godišnje dozvole za obavljanje transporta i ukupan broj dozvola za to u Grčkoj.

Vlada u okviru novih mera za ozdravljenje privrede namerava da liberalizuje izdavanje dozvola za kamiondžije, čemu se oni suprotstavljaju.

Kamiondžije su odbacile kompromisno rešenje vlade da im nadoknadi finansijski efekat liberalizacije njihove profesije.

Hiljade turista su i dalje bez goriva, a otkazivanja rezervacija u hotelima su sve češća.

Ogromna šteta od štrajka

Štrajk kamiondžija od ponedeljka paralisao je Grčku, a doveo je u pitanje veliku smenu turista.

Da su na sve načine spremni da nastave štrajk i isteraju svoje, vozači cisterni s gorivom pokazali su kada su pokušali da spreče da cisterne s gorivom izađu iz kruga rafinerije kod Soluna.

Policija je, kako bi zaustavila akciju vozača, upotrebila pendreke.

Vozači su odbili kompromis koji je Vlada ponudila jer ne žele konkurenciju u svom poslu, što je jedan od uslova da Grčka podigne međunarodne kredite u visini od 110 milijardi evra.

"Nemamo izbora. Nemamo. Ovo je jednosmerna ulica. Ove smo dozvole platili. Nisu nam ih dali ni PASOK ni Nova demokratija niti iko drugi”, rekao je predsednik vozača cisterni Makedonije i Trakije Janis Javridis.

Grčka Vlada je najavila da će upotrebiti vojne kamione i mornaricu da obnovi snabdevanje gorivom, i da će plan za vanrednu situaciju biti primenjen što je pre moguće kako protest ne bi uticao na važne javne službe.

Grčki ministar transporta Dimitris Repas je apelovao na građansku svest štrajkača zahtevajući da počnu na razvoze gorivo.

"Država nije bespomoćna. Društvo nije nezaštićeno. Reforma će se nastaviti i svi koji imaju ogromnu odgovornost prema društvu i Grčkoj moraju da preuzmu svoje dužnosti odmah. U suprotnom, oni će biti odgovorni za sve što će se desiti."

Petodnevni štrajk kamiondžija ometa snabdevanje gorivom širom zemlje.

Ljudi očajnički traže pumpe na kojima ima nešto goriva, što je slučaj na tek 15 odsto pumpi.

Štrajk nanosi ogromnu štetu žetvi, uvozu i izvozu, ali i turizmu koji je jedan od glavnih izvora prihoda u Grčkoj.

Srpski konzul u Solunu kaže da konzulat pokušava da dogovori isporuku što većih količina goriva u područjima gde letuju turisti iz Srbije.

Pored turista zaglavljenih u Grčkoj, ni prodavnice hrane ne mogu uredno da se snabdevaju. Čak su i pojedine fabrike zatvorene dok se snabdevanje gorivom ne normalizuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: