Ugljanin: SDA zaštitnik mira

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin rekao je da je njegova partija zaštitnik prava Bošnjaka i da je "sačuvala mir" u Sandžaku.

Izvor: B92

Petak, 30.07.2010.

18:41

Default images

Ugljanin je na svečanosti povodom 20 godina od osnivanja stranke u Novom Pazaru rekao da je ona nastala u vreme kada su Bošnjaci bili prepušteni sami sebi.

Ugljanin je, međutim, podsetio i da je SDA od osnivanja bila parlamentarna stranka na svim nivoima.

"Osnivanjem stranke Bošnjaci su postali zvanično politički narod i od samog početka ova stranka je bila, i ostala, zaštitnik ljudskih, građanskih, nacionalnih, individualnih i kolektivnih prava Bošnjaka. Mi smo, kao dominantna stranka, u ovoj sredini uspeli da sačuvamo mir, tako da je Sandžak ostao oaza mira, bez sukoba i međunacionalne mržnje, pogotovo u onim teškim godinama ratova na prostoru bivše Jugoslavije", rekao je on.

Ugljanin, koji je i ministar zadužen za razvoj nerazvijenih područja, dodao je da je najveći uspeh SDA to što je uspela da odgaji zdravu generaciju mladih ljudi i da ih sačuva od dve najopasnije bolesti - mržnje i straha.

"Mi smo ih napajali ljubavlju, oni znaju za ljubav, znaju da vole ljude i pred ovom našom omladinom je srećna budućost", rekao je Ugljanin.

Lider SDA je pozvao saradnike, članove i simpatizere da biraju ljude koji su spremni da preuzimaju odgovornost, jer "stranku moraju da vode odgovorni ljudi".

Ugljanin je rekao da je Glavni odbor SDA 5. aprila 1991. godine osnovao Bošnjačko nacionalno veće (BNV) Sandžaka, koje je bilo osnovni zaštitnik ljudskih, građanskih i nacionalnih prava Bošnjaka, ali i zaštitnik životne i materijalne sigurnosti svih građana.

"Državi je trebalo 12 godina da prizna BNV, a tada (2003. godine) su i ostale manjine u zemlji osnovale svoja veća. Nakon 20 godina rada smo uspeli da se izborimo da Veće bude birano na neposredan način, organizovali smo upis potrebnog broja Bošnjaka za sticanje uslova za neposredne izbore. Međutim, dok je naša stranka vodila Veće 19 godina, ono je bilo jedinstvo, a sada kada su tri liste izašle na izbore nema jedinstva, nema Veća", rekao je Ugljanin.

Na izborima za Nacionalni savet Bošnjaka 6. juna mandate su osvojile tri liste - Bošnjačka kulturna zajednica koju predvodi muftija Muamer Zukorlić, Bošnjačka lista koju je predvodila SDA i Bošnjački preporod.

Bošnjačka kulturna zajednica je, kada su joj prišla dva kandidata sa liste Bošnjačkog preporoda, konstituisala Savet, ali je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava saopštilo da to telo nije konstituisano na valjan način i raspustilo Savet. Bošnjačka kulturna zajednica saopštila je da neće priznati odluku Ministarstva.

Ugljanin je danas kazao da je obaveza SDA da ujedini Bošnjake da bi se stvorili uslovi za dolazak stranih investicija.

"Turska je već počela aktivnosti na izgradnji autoputa Beograd-Bar, počeli su prvi pripremni radovi. Izgradnjom autoputa, regionalnih puteva i industrijske zone stvoriće se uslovi za zapošljavanje mladih ljudi", rekao je Ugljanin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: