Grčki prevoznici nastavljaju štrajk

Grčki prevoznici odlučili su da nastave štrajk uprkos naredbi vlade da se vrate na posao. Posledice štrajka osete i turisti iz Srbije.

Izvor: B92

Petak, 30.07.2010.

12:34

Default images

"Nastavljamo štrajk", izajavio je novinarima lider sindikata prevoznika Jorgos Corcatos.

Grčka vlada je juče popodne proglasila mobilizaciju i naredila vozačima kamiona, koji štrajkuju zbog planova vlade da otvori njihov sektor za veću konkurenciju, da se u roku od 24 sata vrate na posao, prenele su agencije.

A posledice štrajka kamiondžija na svojoj koži osete i turisti iz Srbiji koji su odlučili da godišnji odmor provedu u Grčkoj. Konzul Srbije u Atini Jovica Čekić savetuje građanima Srbije da rezervoare napune u Makedoniji.

“Savet našim građanima koji naročito sad za vikend polaze na svoj godišnji odmor u Grčku jeste da u poslednjim pumpama u Makedoniji napune pune rezervoare gorivom. Savet je takođe da u prvim danima dok ne bude bilo sigurno da gorivo dolazi na pumpe, štede gorivo koje imaju, a ipak se nadamo da će se u narednim danima to stabilizovati", zaključio je Čekić.

Ovi saveti, međutim, malo znače onim ljudima koji se već nalaze na grčkoj obali. Peščane plaže, izuzetno čisto more i predivan provod u Sitoniji, porodici Pečnik-Žagar će sigurno ostati u senci štrajka koji traje već četiri dana.

Njihov povratak sa srednjeg prsta Halkidikija u Srbiju je, zbog praznih tankova na benzinskim pumpama, u jednom trenutku čak bio doveden u pitanje.

Nikica Pečnik kaže za B92 da je njena porodica u Srbiju stigla uz mnogo sreće.

“Kada smo stigli u Solun, videli smo duge redove kamiona, ali smo pomislili da čekaju prvu jutarnju isporuku goriva. Ispostavilo se da to nije bio slučaj. Na prvoj benzinskoj pumpi na koju smo stali rekli su nam da nemaju uopšte benzina i da ne znaju kada će ga dobijati“, navodi Nikica Pečnik.

“Nakon vrlo neuspešne komunikacije na engleskom jeziku, uputili su nas na drugu pumpu koja je bila nešto dalje, gde smo kako sada ispada, imali veliku sreću i uspeli da sipamo benzin“, kaže ona.

“Sledeći korak bi bio da se javimo konzulatu, ali bi morali da ostanemo u Grčkoj, ovako ili onako, dok ne rešimo problem. To bi naravno iziskivalo troškove, strpljenje i vreme koje u takvim trenucima mislim da čovek baš i nema“, kaže Nikica Pečnik.

Bez obzira na pretnje vlasti hapšenjem, grčki prevoznici još nemaju nameru da prekinu štrajk.

U konzulatu Srbije u Solunu kažu za B92 da su im se srpski državljani obraćali za pomoć. Međutim, prema rečima konzula Milana Dimitrijevića, osim pretpostavke na kojoj pumpi bi se moglo pronaći gorivo, ne zna se kada bi se situacija mogla normalizovati.

“Ne raspolažemo podacima kada će štrajk biti prekinut, osim uveravanja da će situacija biti vrlo brzo rešena. Naime u toku dana sindikat štrajkača treba da šta dalje, na osnovu neuspešnih pregovora sa vladom“, podseća on.

“Naglašavamo da je najveći problem sa snabdevanjem goriva na severu Grčke gde najveći broj srpskih turista letuje. Mi forsiramo i molimo za prioritete u tim delovima, tako da se dnevno pet do šest bitnih tačaka na Halkidikiju sukcesivno snadbevaju gorivom“, objašnjava Dimitrijević.

Međutim, po svemu sudeći, loše vesti sa jedne od omiljenih destinacija srpskih turista, nisu ih navele da promene mesto gde će ići na odmor.

Portparol “Argus tursa“ Aleksandar Vučković kaže da interesovanja ne manjka, čak ni kada je reč o aranžmanima sa sopstvenim prevozom.

“Znamo kakva je situacija, jedan od problema je naravno gorivo. Raspolažemo informacijama da u sva ta mesta svakodnevno dolaze cisterne na pumpe“, kaže Vučković.

“Stavaraju se gužve, ali naši ljudi su se očigledno snašli ili nemaju problema, jer stvarno nemamo nikakvih žalbi. Ni od onih koji su dole, a skoro da nema putnika koji se brinu kako će se snaći.“, tvrdi on.

“Intenzivno pratimo situaciju i verujemo da neće biti problema ni ubuduće“, poručuje Vučković.

Više hiljada vozača kamiona od ponedeljka protestuje zbog planova vlade da njihov sektor izloži većoj konkurenciji, što je inače jedan od preduslova za dobijanje zajmova od međunarodnih fnansijskih institucija od 110 milijardi evra za izlazak zemlje iz dužničke krize.

Skoro sve benzinske pumpe u Grčkoj ostale su bez goriva, već se oseća i nedostatak namirnica u prodavnicama, a reke turista su zarobljene.

Udruženje hotelijera Grčke je saopštilo da je zbog štrajkova ugrožena turistička sezona, naima dosad je otkazano gotovo 30 000 noćenja u hotelima.

Razlog su incidenti tokom protesta i recesija, a rezultat je gubitak više desetina miliona evra.

Situacija će se dodatno iskomplikovati koliko sutra s obzirom da vlada nije prihvatila zahtev kontorlora leta za plaćanje prekovremenih sati, pa su oni odlučili da 31. jula ponovo stupe u štrajk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: