"EU stavljena na kocku zbog Kosova"

Podnošenjem rezolucije u UN, bez konsultacija sa najvećim silama, Srbija ušla u novu, veoma rizičnu fazu i svoju kandidaturu u EU stavila na kocku, piše "Blic".

Izvor: Blic

Petak, 30.07.2010.

01:46

Default images

Na Srbiju je povećan pritisak da povuče svoju rezoluciju u UN, uz upozorenje da neće moći da očekuje evropske integracije ako nastavi "inadžijski".

Javna je tajna da su Nemačka i Velika Britanija još proletos razmatranje kandidature za članstvo Srbije u EU uslovile ponašanjem Srbije prema Kosovu i dalje u UN.

"Blic" piše da su ambasadori Kvinte bili prinuđeni da tekst rezolucije pišu sami, jer im u ministarstvu nije podeljen papir, nego im je srpska rezolucija pročitana, odnosno izdiktirana.

"Odavno nisam pisao. Srećom, pa tekst nije bio dugačak", svedoči jedan od prisutnih.

Kako "Blic" nezvanično saznaje u diplomatskim krugovima u Beogradu, ovakav potez Ministarstva spoljnih poslova je ocenjen kao "uvredljiv", a odustajanje od dogovora izazvalo je, kažu diplomate, "gubitak poverenja".

"Ako se Srbija ne vrati na konsultacije sa EU oko rezolucije, najverovatnije će 22 zemlje, ili u drugoj varijanti, svih 27 zemalja EU podneti svoj tekst rezoluciju u UN", kaže ugledni diplomata koji je zahtevao anonimnost.

Britanski ambasador nije ostavio mesta sumnji kako njegova zemlja doživljava potez Srbije i izjavio da ukoliko svaka strana nastavi odvojeno da radi na rezoluciji “možemo da završimo na terenu konfrontacije". On je negirao postojanje albanske rezolucije koja je bila povod da Beograd požuri sa predajom svog teksta. I američka ambasada u Beogradu juče je dostavila svoje mišljenje "Blicu" povodom poteza Srbije:

"Smatramo da je žalosno što se Srbija nije uključila u ozbiljne konsultacije pre nego što je podnela svoju rezoluciju sa ciljem da postigne konsenzus o tekstu koji bi mogle da podrže sve zainteresovane strane", saopšteno je "Blicu" juče iz ambasade SAD.

"Teško da srpska rezolucija koja nema podršku EU može da dobije većinu u Generalnoj skupštini UN. Ovim ona igra na konfrontaciju sa zapadnim silama. Smatram da i dalje ima prostora za dogovor sa EU oko rezolucije ako Beograd pokaže evropsku orijentaciju", kaže Vladimir Todorić, urednik "Srpske pravne revije".

Predrag Simić, bivši ambasador Srbije u Parizu, smatra da je Beograd pokušao da brzim podnošenjem svoje rezolucije predupredi druge.

"Šanse Srbije u UN su hazarderske jer rizikuje još veći poraz u UN, nego u Hagu. Mi ekonomski nismo spremni za dugoročan sukob sa najvećim silama i ne možemo sebi da dopustimo konfliktne odnose sa EU", upozorava Simić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: