Studenti izlažu diplomske radove

Studenti Fakulteta primenjene umetnosti izložili su svoje diplomske radove u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.07.2010.

16:49

Default images

Posetioci mogu videti kako mladi umetnici dizajniraju knjige, keramičke predmete, kostime, pa čak i automobile ili planove za budući vizuelni identitet beogradskog metroa.

Eksplozije zvezda, kineska književnost, daleki gradovi, pa čak i zamišljeni izgled beogradskog metroa za većinu su samo obične stvari koje nas okružuju.

Za studente Fakulteta primenjene umetnosti sve to je - inspiracija.

"Gledala sam eksplozije zvezda, nešto na Histori kanalu, i onda nisam znala kako ću, pa može supernova. Tako mi izgleda i prezentacija - eksplodiraju mi slova. Malaga - inspirisana španskim gradom koji je predivan, tamo bih da odem, a i sladoledom od malage...", kaže za svoj rad Ivana Ćirović, studentkinja Fakulteta primenjene umetnosti.

"Ja sam uzela jednu vrlo interesantnu priču, kineska fantastika, od kineskog filozofa Lao Cea, priča koja se zove 'Čovek ili Zver'", priča Sanja Grbić, takođe studentkinja ovog fakulteta. Ivana i Sanja nagrađivane su od fakulteta i dobijale su mnoge pohvale. Ipak, za dizajnere u Srbiji nema mnogo posla.

"Ostavljam sve otvoreno. Kada se radi, mora da ide jedno za drugim. Verujem da će se pojaviti neki posao, neka ponuda ili bilo šta što će me inspirisati da nastavim da se bavim ovim", rekla je Sanja Grbić.

Ivana Ćirović kaže da bi "najviše volela da fakultet ima doktorske studije" jer bi u tom slučaju ostala na postdiplomi.

"Zasigurno ću se baviti grafikom - prvi korak je kupovina prese, pa to me privlači. A fontove mogu i od kuće, pa ko ih kupi - kupi! Kupite fontove!", tvrdi Ivana Ćirović.

Docent Marko Luković kao student Fakulteta primenjenih umetnosti nagrađivan je čak i za dizajn Pežoovog automobila. Kaže da bi za studente bilo više prilike za praktičan rad kada bi privreda bolje funkcionisala, ali i da bi studenti mogli pomoći privredi svojim inovacijama.

"Uspostavljamo saradnju sa domaćim preduzećima koja imaju neku proizvodnju, u zavisnosti iz koje oblasti se angažuju, tako da kroz interne konkurse koji traju pola godine, godinu dana, studenti imaju mogućnost da malo posete te fabrike, razgovaraju sa tehnolozima, direktorima i menadžmentom i osete taj rad u praksi", kaže docent FPU Marko Luković.

Završni radovi studenata - diplomaca biće izloženi u Muzeju primenjene umetnosti na Topličinom vencu u Beogradu, do petka 30. jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: