Šoškić preuzeo dužnost od Jelašića

Novi guverner NBS Dejan Šoškić preuzeo dužnost. Njegov ključni problem je kurs domaće valute. U petak evro više od 106 dinara.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.07.2010.

15:39

Default images

Dosadašnji guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić predao je dužnost novoizabranom guverneru Dejanu Šoškiću.

Šoškić je naveo da Narodna banka, pored osnovnog cilja održavanja stabilnosti cena, očekuje i izazov vraćanja poverenja u domaću valutu.

On je rekao i da će sarađivati sa državnim institucijama u podsticanju izvoza, štednje i investicija.

Na prvoj konferenciji za novinare na mestu guvernera centralne banke, Dejan Šoškić na novinarska pitanja kada i kako će se zaustaviti pad vrednosti dinara nije imao precizan odgovor.

“Jedan od načina da se obezbedi veća kontrola dinara uz pomenute istrumente upravljanja deviznim rizikom jeste svakako i afirmacija štednje u dinarima, i to i na dugi rok”, kazao je Šoškić.

“Verujem da uz ostvarenje osnovnog cilja koji NBS ima, a to je po zakonu cenovna stabilnost, da će uz veći stepen cenovne stabilnosti koji proističe iz ciljane inflacije rasti nivo poverenja transaktora u sistemu da svoje transakcije, pa i štednju, obavljaju u domaćoj valuti”, rekao je on.

Građani sa kojima je B92 razgovarao kažu da su nezadovoljni ovako naglim rastom evra, ali i svesni da oni ništa ne mogu da promene.

“Plata nekog poljoprivrednika prosečno je 20 000 dinara, rate su po 150-160 evra. Eto, on faktički ne može ni da zaradi za ratu kredita”;

“Kad se ne sekira Jelašić i ‘kompanija’, što bi se ja sekirao”;

“Ne raspolažemo mnogo u evrima, pa i ne obraćam pažnju na to. Nikad ne menjam neke evre, jedino kad nešto baš poskupi, onda to osetim”, naveli su pojedini građani.

Pored kursa, realna ekonomija u Srbiji ima problem i sa likvidnošću, privreda praktično stoji, a spoljni dug raste.

U takvoj ekonomskoj realnosti ekonomisti smatraju da novi guverner neće imati lak posao.

“Glavna stvar koju Narodna banka mora da postigne je stabilnost cena. To je osnovni cilj i biće glavni izazov”, smatra ekonomski analitičar Goran Nikolić.

“Pored toga, čini mi se da će novi guverner veliku pažnju posvećivati drugom cilju, a to je konkurentnost privrede, što znači fleksibilan kurs i insistiranje na tome”, kaže Nikolić.

Da podsetimo, Dejan Šoškić je juče izabran za novog guvernera Narodne banke Srbije.

Dejan Šoškić je 29. guverner u 126 godina dugoj istoriji srpske centralne banke.

Pre preuzimanja nove dužnosti bio je predsednik Saveta narodne banke i član Ekonomskog saveta premijera Srbije.

O ovoj temi možete čitati i u rubrici Biz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: