Objavljeni lični podaci sa Fejsbuka

Kanadski stručnjak za bezbednost prikupio je i objavio na Internetu lične podatke sto miliona korisnika Fejsbuka da bi ukazao na problem privatnosti.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.07.2010.

14:34

Default images

Ron Baus je uz pomoć jednog koda skenirao profile korisnika Fejsbuka i prikupio podatke koji nisu bili sakriveni u okviru podešavanja privatnosti.

Na osnovu taga se sada sa Interneta može preuzeti fajl koji sadrži adrese sa profilima, imenima i jedinstvenim identifikacionim brojem korisnika.

Fajl koji sadrži ove informacije širi se Internetom veoma brzo, a u okviru najvećeg svetskog vebsajta za razmenu fajlova "Pajrat bej", distribuiralo ga je i preuzelo preko 1.000 korisnika.

Fejsbuk je, međutim, saopštio da su objavljene informacije već bile javno dostupne, javio je Bi-Bi-Si.

"Ljudi koji koriste Fejsbuk su vlasnici tih informacija i imaju pravo da dele samo ono što žele, s kim i kada žele", navodi se u saopštenju, u kojem se ističe da na ovaj način nije objavljena nijedna privatna informacija.

Fejsbuk od sredine juna ima 500 miliona korisnika.

Ranije ove godine veliki broj njih je kritikovao ovu mrežu zbog preterano komplikovanih podešavanja privatnosti, pa je uvedena jednostavnija zaštita podataka.

Prema automatskom podešavanju privatnosti na Fejsbuku, pojedine informacije o korisnicima su javno dostupne, a da bi se zaštitile potrebno je naknadno izabrati drugačije podešavanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: