"Tadić da ne potpiše izmene zakona"

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković pozvala je predsednika Srbije Borisa Tadića da ne potpiše izmenjeni zakon o toj agenciji.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.07.2010.

12:15

Default images

Ona je navela da se njime "ozbiljno dovodi u pitanje demokratska kontrola vlasti".

Markovićeva je rekla da su izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije loše jer sadrže i amandman kojim se odbornicima, republičkim i vojvođanskim poslanicima omogućava da obavljaju i bilo koju drugu funkciju do kraja mandata.

Amandman poslanika Vladana Batića koji je vladajuća većina usvojila dovodi u pitanje ceo tekst predloga Zakona i ozbiljno remeti mogućnost Agencije da efikasno obavlja poslove iz svoje nadležnosti, kaže Zorana Marković.

Ona upozorava da predlog zakona omogućava da na hiljade funkcionera bezgranično ostanu gde jesu.

U prvobitnoj verziji zakona, koji je počeo da se primenjuje od 1. januara, funkcioneri sa više funkcija morali su da do 1. aprila odluče koju od njih će obavljati i da to prijave Agenciji za borbu protiv korupcije.

"Zatečeni funkcioneri su sebe izuzeli u jednom izuzetno visokom stepenu, do mere koja predstavlja povredu Ustava i zakona", navela je Zorana Marković. "Dakle, ovakva pravno-tehnički loše sročena odredba sadržana u amandmanu zaravo je neustavna sama po sebi, jer omogućava da narodni poslanik koji se istovremeno nalazi i na drugim funkcijama koje su Ustavnom utvrđene za njih kao nespojive - zadrže svoje funkcije", kazala je Markovićeva.

"Ako predsednik Srbije potpiše izmenjeni Zakon, onda ćemo Ustavnom sudu uputiti inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti ovakvog zakona", rekla je ona.

Ona je navela da će se Agencija za borbu protiv korupcije obratiti i međunarodnim organizacijama, poput Evropske unije, OEBS-a i Odeljenja UN za borbu protiv kriminala i korpucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: