Počinju radovi na Koridoru 11

U selu Nepričava kod Lajkovca je ozvaničen početak radova na delu autoputa Beograd-južni Jadran, od Uba do Lajkovca.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.07.2010.

10:33

Default images

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić je istakao da će budući koridor 11, čiji je deo i deonica Ub-Lajkovac, povezivati Srbiju sa CG, Italijom i Rumunijom.

Precizirao je da se autoput Beograd-južni Jadran od Boljara, na granici sa Crnom Gorom, nastavlja na modernu saobraćajnicu koja se gradi u Crnoj Gori do Bara, što Srbiji obezbeđuje vezu sa Barijem u Italiji.

Od Beograda, krak tog autoputa i koridora 11 ići će kroz Vojvodinu, do Vršca, i dalje do Temišvara u Rumuniji.

Deonica Ub-Lajkovac dugačka je 12,6 kilometara i na njoj će biti izgrađeno 12 mostova.

Iz državnog budžeta je za radove izdvojeno 73 miliona evra.

Radove izvodi konzorcijum domaćih firmi u kojem su Preduzeće za puteve (PZP) "Beograd", beogradski "Planum" i "Putevi Užice".

Planirano je da na izgradnji radi više od hiljadu radnika, a rok za završetak posla je 17 meseci.

U Nepričavi će biti i ukrštanje buduće obilaznice oko Lajkovca sa petljom za uključenje magistralnog puta Valjevo-Beograd na autoput Beograd-južni Jadran.

Ministar Mrkonjić je danas ponovio da će 1. septembra početi da radi novo javno preduzeće "Autoputevi Srbije" koje će upravljati i budućim koridorom 11.

Kako je ranije saopšteno, u tri lajkovačka sela, kroz koja prolazi trasa autoputa, završena je eksproprijacija zemljišta u dužini od jednog kilometra, a poslovi će biti nastavljeni na još tri kilometra.

Autoput u opštini Ub će ka Lajkovcu proći kroz četiri sela u dužini od osam kilometara, a do sada je uređeno oko dva kilometra zemljišta za izgradnju njegove buduće trase.

Ar zemlje plaća se vlasnicima od 100 do 300 evra, zavisno od toga da li je u pitanju poljoprivredno ili građevinski izgrađeno. Toliku cenu plaća i RB "Kolubara" za potrebe širenja površinskih kopova uglja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: